Magyarország kúl

Yodára hasonlít a fehér, most született, cuki állatritkaság

Sorra születnek a hazai állatkertben a cuki és ritka kisállatok: a legújabb a nyíregyházi bivalykölyök, amely azért különleges, mert fehér színű.

Közzétette: Nyíregyházi Állatpark – 2018. január 4.

Világra jött a Nyíregyházi Állatpark első újszülöttje, egy fehér bivaly üsző. Az apróság már megtekinthető a Magyar Parasztudvart bemutató kifutórendszerben, írja a park Facebook-oldala.

A szintén fehér szőrű anya állat, a késő nyári időszakban érkezett a parkba, s akkor még nem tudták, hogy a Nagyszebeni Állatkertből érkezett patás, vemhes. A kis nőstény 300 napnyi vemhesség után jött a világra, és a magas zsírtartalmú tejnek köszönhetően, rohamtempóban erősödik és növekszik.

Közzétette: Nyíregyházi Állatpark – 2018. január 4.

A fehér színű bivaly igazi különlegességnek számít, hiszen a fajra általában a fekete, vagy a sötétbarna bunda jellemző. Az üsző furcsa füle miatt a Yoda becenévre hallgat gondozói körében

A bivaly 100 évvel ezelőtt  még fontos igavonó háziállat volt, hiszen ereje 50 százalékkal nagyobb, mint a szarvasmarháé. Érdekesség, hogy a tömeges elterjedését, a török háborúk idejére tehetjük, mivel a „bivalyerőt” ágyúvontatásra használták.

Közzétette: Nyíregyházi Állatpark – 2018. január 4.

Ráadásul a szürke marhánál is igénytelenebb, lelegeli a kákát, a nádat, a mocsári füveket és kimondottan szereti a nedves lápos területeket.

Haszna elsősorban igaereje és teje, de a húsa és bőre is jól hasznosítható. Nagy zsírtartalma (5-6 %, de lehet 8% is) miatt a bivalytej kiváló alapanyaga a híres mozarella sajtnak. A Nyíregyházi Állatpark bivaly gulyájában a kicsi érkezésével együtt jelenleg három tehén él, ahol a fekete színű, idegen vérvonalú nőstényállat is erősen védi az újszülöttet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top