Magyarország kúl

Mi a közös egy méhészetben és a Parno Grasztban? Hát te!

A döntés az 5., jubileumi Highlights of Hungary címért ugyanis a te kezedben van. Meg persze az összes, a kiemelkedő magyar teljesítményekért rajongó internet felhasználóéban. 10 kurátor, 55 jelölt és még közel két hét, hogy döntsünk, melyik közösségi, művészeti vagy társadalmi kezdeményezés volt 2017-ben a legizgalmasabb és legkreatívabb.

Van itt minden, mi szem-szájnak ingere: állatokat segítő kezdeményezés, amerikai kórházi segédeszközök okos újrahasznosítása és szétosztása többek között a Kárpátalján, magyar sikerfilm, használt, régi és antik jellegű bútorok felújítását végző projekt alacsony iskolai végzettségű, pályakezdő, munkanélküli fiatalok foglalkoztatásával, de akár egy franciás bájjal macaronokat gyártó manufaktúra is. És akkor még tényleg csak pár jelöltre tettünk érintőleges célzást.

A Highlights of Hungary talán legizgalmasabb tulajdonsága a széleskörű merítés. Bár azáltal, hogy az 55 magyar jelölt között nincs különösebb összefüggés, a kurátorok kicsit meg is nehezítik a szavazók dolgát. Cserébe, a kiválasztottak profiljait átböngészve az érdeklődők rádöbbenhetnek, milyen izgalmas nyüzsgés zajlik országszerte, az élet minden területén! A projektek egy része jótékonyságon alapuló, civil kezdeményezés. De akad emellett számos értékteremtő, kulturális “termék” is, amelyek társadalmi haszna szintén jelentős.

A 2017-es év kandidátusai

Fájó volna kiemelni egy-egy jelöltet, nem csak azért, mert vélhetően a szubjektív preferenciáink dolgoznának a háttérben, hanem mert ránk nézve az egész szavazás legjobb része: a mazsolázás. A gusztusosan összerakott honlapon “ömlesztve”, képekkel együtt is láthatjuk a jelölteket, de akár abc bontásban is szemezhetünk a magyaros csemegéből. Ha valami, hát ennek az oldalnak a tanulmányozása nem felesleges, gép előtt töltött idő. Ki tudja, milyen impulzusokat kaphatunk a résztvevők munkái, küldetései kapcsán. És hát a hazai siker- és kreativitás-faktoron való lelki osztozkodás, akár csak egy győztes meccs kapcsán, itt is beindítja az endorfin termelést.

A kurátorokról, dióhéjban

A 10 jelölő kapcsán jó látni, hogy mind a nemek, mind az életkorok tekintetében megoszlik a társaság. Hiába, színes listát összeállítani csak színes csapatban lehet. A kurátorokat egyébként rövid bemutatkozásuk alapján jobban is meg lehet ismerni, ami azonban talán még fontosabb, az általuk delegált projektek alatt döntésük indoklása is szerepel. Utóbbi pedig akár némi segítséget is nyújthat a bőség zavarában szenvedő szavazóknak.

Hogyan szavazhatok?

Egyszerűen. A kedvenc jelöltem oldalának tetején és alján is elérhető az “Erre szavazok” gomb. Utána pedig hátra lehet dőlni. Vagy folytatni a szavazást! Ugyanis semmi sem tiltja, hogy akár több kezdeményezés munkáját is voksunkkal honoráljuk. A szavazás egyébként 2018. január 4. és 25. között zajlik, a díjátadóra pedig 2018. február 1-én a Katona József Színházban kerül sor, ahol a közönségdíjon felül egy kurátori elismerés is kiosztásra kerül.

És hogy ki áll az ügy mögött?

A Highlights of Hungary alapítója a Super Channel, egy kreatív tartalomgyártó, tartalomfejlesztő csapat, amely “semleges szemlélettel, komplex eszköztárral platformot biztosít és értékeket közvetít a társadalom vagy annak kisebb közösségei felé”. Mi úgy véljük, sikerrel.

Magunk részéről egyébként nehezen tesszük le a voksunkat bárki(k) mellé, mert ugye az ember ilyenkor úgy érzi, más, kiváló jelöltek “ellen” dolgozik. De ha józanul végiggondoljuk a kérdést, aki az 55-ös listában megtalálható, már mind fantasztikus szerepet tölt be a hazai piacon, kulturális színtéren, civil szférában. Úgyhogy tényleg csak nagy nehézségek árán lehet azt az 54 indulót “vesztesnek” nevezni, aki idén kénytelen másnak átengedni a Highlights of Hungary címet.

Szóval ne remegjen meg a kezünk, nyugodtan voksoljunk az általunk legjobbnak, legérdekesebbnek, leghasznosabbnak ígért projekt(ek)re. Legrosszabb esetben is csak annyi történik, virtuálisan kifejezzük elismerésünket egy magyar kezdeményezés iránt. Ilyesmibe meg nem hogy nem halt bele senki, de a klikkelő szavazót is jó érzéssel töltheti el, hogy egy kicsit olyan hazai témákkal foglalkozott, amelyek építő jellegűek. Hát lehet ennél jobb elfoglaltságunk egy sötét, hűvösebb téli napon?

Highlights Of Hungary: To be creative! from Super Channel on Vimeo.

A videó az elmúlt évek jelöltjeiből válogatva, a Highlights of Hungary korábbi arculatával készült, 2017-ben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top