Magyarország kúl

72 éves Nagy Feró, karrierjét dalonként mutatjuk

Volt ő a nemzet csótánya, meg X-Faktor mentor is. Rögös az út.

Karrierje szempontjából kevésbé fontos, hogy a 60-as években a Zárvatermők zenekarban énekelt, előadói pályáját az 1970-es évtől datálhatjuk, Csuka Mónikával ekkor alakította meg a Beatricét. Egy diszkózenekart.

Csuka 77-ben kiszállt, a Beatrice szünetelt, majd 1978-ban átalakult: az ország első igazi punkzenekara lett. Hogy a zenekar húzott, az nemcsak Feró, hanem Laci bácsi, azaz Lugosi László nettó érdeme is. Úgy gitározott, ahogy senki a hazai könnyűzenében, vagy ha jobban tetszik, pont úgy, ahogy Feró szöveget tudott írni. Értsd: Nagy sorai képesek voltak megszólítani bölcsészt, doktort és külvárosi melóst is, Lugosi témáira pedig a zenészek is figyeltek, és a botfülűek is mozdultak rá. Lugosi 2015. október 6-án hunyt el gégerákban.

A Beatricét Erdős Péter, a Kádár-éra lemezőre nem adta ki, kényszerszünet kezdődött, Nagy viszont addigra tényező lett, és odafent tudták, hogy “munkát” kell neki adni. Ekkor alakult az ún. Ős-Bikini, amiben ő énekelt (és játszott még egy sornyi hangszeren), mellette Németh Lojzi, Németh Gábor, Vedres József és Szűcs Antal Gábor zenéltek. Két lemezt adtak ki, mindkettő zseniális, nehéz dalt választani róluk, idetesszük az egész XX. századi híradót:

Na jó, egyet kiemelünk:

Feró innen is kiszállt, Németh Alajos nyilatkozta, nekik is nehéz volt, hogy a frontember nem egy koncertet úgy kezdett, hogy “csak egy szerelmem van, a Beatrice.” A Bikini átalakult, Feró helyére D. Nagy Lajos lépett, ő szövegíró maradt, és olyan klasszikus sorokat jegyzett le, mint a “mielőtt végleg elmegyek, kapsz egy képet rólam…”, vagy mint ez:

Aztán újra lett Beatrice, meg Kétezredik év felé. Laci bácsi is itt van:

A kilencvenes évek hozott még 8 óra munkát:

Sőt, Feró a MIÉP színeiben politizált is, aztán szerencsére visszatért a zenéhez, korizott a TV2-n, mentor volt az RTL Klubon, és manapság is zenél, sőt fürdik a sikerben, mert a tévés éveknek köszönhetően az Y és a Z generáció tagjai közt is népszerű.

Nagy ma 72 éves, zárásként itt van tőle némi pszeudó arc poetica:

(Kiemelt kép: MTVA Fotó: Zih Zsolt)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top