Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Magyarország kúl

Magyar gimis lány nyerte a kutatók világversenyét

A 17 éves Király Szilvia, az Intel nemzetközi innovációs versenyének első helyezettje egy speciális, őssejtes daganatterápiával vívta ki a zsűri elismerését.

Király Szilvia nem éppen átlagos, jövőre érettségiző tinilány. Szilvia az Intel ISEF/Nemzetközi Tudományos és Innovációs Verseny I. díját nyerte 77 ország csaknem 1700 pályázója közül, írja a HelloKarrier.

Magyar gimnazista nyerte a nemzetközi kutatói versenytEgy családi tragédia – de mindezek mellett pluszban egy szuper…

Közzétette: HUNSOR – 2016. június 29.

A megmérettetés első lépcsőjében a versenyzők angol nyelvű kutatási anyagai közül válogatott a nemzetközi zsűri – ezt követően pedig, kiállítással egybekötött döntőn és tudós-interjúkon bizonyíthattak a fiatalok. A kutatóorvosnak készülő lány győztes projektjében arra kereste a választ, hogy a különböző, daganatos betegségekben szenvedő páciensek számára, személyre szabottan milyen gyógyszeres kezelés lenne az optimális megoldás. “Lényegében egy olyan érszerű struktúra megalkotása volt a célom,  amin a gyógyszerek kardiovaszkuláris mellékhatásait lehetne személyre szabottan vizsgálni.”

Szilvia mindezt őssejtekből tenyészett szövetek segítségével tanulmányozta. Ráadásul nem az első verseny volt, amelyen igen komoly sikert aratott: polcán csak eddig hat további, rangos diák kutatóverseny trófeája is megtalálható.

Eleinte ő is űrkutatói vagy csillagászi pályára készült – egy tragédia, az édesapja halála végül megváltoztatta pályaválasztási elképzeléseit. “Igazából ezt követően, 2007-ben döntöttem úgy,  hogy kutatóként mindenképp valamilyen, az emberiség számára fontos, hasznos területtel fogok a jövőben foglalkozni.”

A másik fontos személy, aki szintén kihagyhatatlan eddig elért sikereiből, a biológiatanára. “Abban, hogy a terület felé fordultam, Dr. Jánossyné Dr. Solti Annának is komoly szerepe van. Ő tényleg egy nagyon karizmatikus személyiségű és kisugárzású pedagógus.”

Ezt nyerte meg Szilvia

Az Intel ISEF (International Science and Engineering Fair) a világ legnagyobb, fiatalok számára rendezett tudományos megmérettetése. Király Szilvia első lépcsőben a Magyar Ifjúsági Innovációs és Tudományos Versenyen ért el első helyezést. Ennek köszönhetően jutott ki az Európai Uniós Versenyre (European Contest for Young Scientists) Milánóba, majd a világbajnokságra Amerikába

Szilvia – aki az érettségit követően nem kizárt, hogy Angliában vagy Skóciában folytatja majd tanulmányait, gyermekorvosnak vagy hematológusnak, egyben kutatónak is készülve – úgy látja: a kutatókkal szemben még mindig rengeteg az előítélet.

A fiatal kutató egyébként az okos nőket gyakran sújtó előítéletektől sem tart. “Pont a versenyen kaptam bókként többektől, hogy mennyivel értelmesebb dolog egy belevaló fiatal nővel az épp aktuális kutatási eredményeiről, mint mondjuk a rúzsok árnyalatairól vagy mindenféle divat-trendekről társalogni. Nem tagadom, ez jólesett.”

.

Címlap

top