Magyarország kúl

A fagyos Dunában mártózott a győri jégember – videó

Holland példaképét követve tette meg az első lépést további jeges rekordok felé Bors László, aki egy percig mozdulatlanul állt a 0 fokos Dunában - videó is készült róla.

Kint nulla Celsius-fokot mértek vasárnap reggel, s a víz is alig néhány fokos volt, amikor  a győri Bors László rövid meditáció után levetkőzött, majd nyakig belemerült a Mosoni-Dunába, írja a Kisalföld.

Karácsonyra kapta testvérétől, Bors Balázstól a holland jégemberről és a módszeréről szóló könyvet László. Azóta készült arra a pillanatra, amit vasárnap aztán megcsinált.

„Gyerekként is ilyen volt. Ha megnéztünk egy Van Damme-filmet, másnap hajnalban arra ébredtem, hogy a színész mozdulatait gyakorolja” – mondta a testvére, akit Balázs bohócként sok kisgyerekes család ismerhet Győrben.

László tudományosan is elmagyarázza, mindez mire volt jó, de elég a lényeget leírni: legyőzni a hideget. A meditációval  a vegetatív idegrendszer befolyásolható, mondja, megfelelő légzéstechnikával pedig el lehet jutni ebbe az állapotba. Senki ne utánozza Bors Lászlót, akiről viszont pontosan lehet tudni, kinek a példáját követi.

A holland jégember, Wim Hof először azzal a félmaratonnal került be a Guiness-rekordok könyvébe, amit 1999-ben a sarkkörön túl, mínusz 26 fok körüli hőmérsékletben, egy szál rövidnadrágban, mezítláb futott le, 2 óra 10 perc alatt.
2007-ben megpróbálta szöges cipőben és rövidnadrágban megmászni a Mount Everestet, de épp a félmaraton során elszenvedett sérülés miatt  a lábában lévő érszűkület annyira fájni kezdett, hogy kénytelen volt 7400 méternél visszafordulni. 2009 februárjában viszont ugyanilyen öltözékben feljutott a Kilimandzsáró csúcsára.

Wim Hofnak természetesen a vízhez is köze van: világrekordnak számít az Északi-sarkon, a jégtakaró alatt egy úszónadrágban teljesített 80 méteres úszása is.
Egy interjúban a világhíresség így beszélt első kísérletéről:

“Egyik nap sétáltam a parkban, éppúgy, mint bárki más. Aztán megláttam ott a jeges vizet, és hirtelen azt gondoltam, mi lenne, ha belemennék. Szinte vonzott magához. Levetkőztem és belementem, körülbelül fél percig bírtam. Mikor kijöttem, hihetetlen jó érzés árasztott el. Azóta mindennap megismételtem ezt a jeges fürdést.”

Bors László is azt mondta a merülés után, hogy az azt követő pillanatért megéri csinálni. Otthon egyébként december óta jéghideg vízzel zuhanyozik, eddig ez a felkészülés része volt, mostantól a rutiné lesz. Mindez segíti őt abban – mondja –, hogy a hideghez még jobban hozzászokjon, és mivel hegyet is mászik, ez a képesség jól fog jönni még neki.

Az ember azért csak megkérdezi, hogy mit érez az ember az egy-két fokos vízben. A válasz az: „Hideget”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top