Magyarország kúl

A kisvakond nagy sikere

Tényleg egy vakondtúrásnak köszönhetjük ezt a mesét!

Csehszlovákiában esett meg, hogy Zdenek Milert azzal bízták meg, hogy alkosson egy tanító célzatú mesét. Épp nagy szerzői válságban szenvedett, amikor megbotlott egy vakondtúrásban, megvilágosodott, és megrajzolta A kisvakond című örökbecsű mesét.

Az aranyos pufók karakterek nem beszéltek, helyette gesztikulációkkal érzékeltettek egy szomorúbb, vagy épp vidámabb jelenetet.

A rajzfilm komolyan vette a nevelő, tanító szándékot, és olyan témákat is meg tudott félelemkeltés nélkül értetni a gyerekekkel, mint az autóbaleset, a halál és a születés.

A cseh tanmese 1956-tól indult határokat átlépő hódító körútjára: a retro mese nemcsak itthon, hanem Németország, Kína, Ausztria és India gyerekeinek szívébe is lelopta magát. Sőt, A Kisvakond nemzetközi sikerekre is szert tett, és a Velencei Filmfesztiválon még díjjal is jutalmazták az első részt! Te szeretted ezt a Kisvakondot?

Nosztalgiázz, és tarts Kisvakond maratont!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top