Magyarország kúl

35 Arany János verset mondtak fel híres színészek

A XXI. században is fontos a régi, magyar szó, és roppant jól szól hazai színészek előadásában. Sosem múló értékek ezek. Sorozat indul, első részének főszereplője Arany János.

Ti mikor olvastatok utoljára magyar verset? Éjjeli szekrényemen évek óta ott pihen Radnóti, Ady és Pilinszky egy-egy kötete. Olykor, ha lefekvés előtt van még néhány éber percem, átlapozom őket, találomra elolvasok pár rövidke magyar irodalmat. Nem akarok ál-intellektuálisnak tűnni, ritkán adódik olyan alkalom, mikor vershez nyúlok – de néhány napja hallgatom őket, egyet akár több tucatszor is. Talán a korral jár, hangulatfüggő, de most lehetőségem is nyílt arra, hogy zseniális színészek szenzációs előadásában tegyek magamévá egy-egy magyar lírát. Most Arany János van soron.

Kálid Artúr Arany János Emlékül című versének szavalása közben

Brezina Kinga és Dr. Ajkay Alinka hosszú évekkel ezelőtt csoporttársak voltak a bölcsészkaron. Azóta barátság köti össze őket, de az irodalom szeretete, tanítása is megmaradt. Múlt év közepén nagyot álmodtak a mai, technikától harsogó, izgő-mozgó világban. Néhány perc befelé fordulást, egy kis időigényes irodalmat, parányi megnyugvást, kevéske értékes szót. Arany János 2017-ben, 200 éve született. Ennek apropóján a két nő fejébe vette, hogy méltó módon emlékeznek meg a XIX. századi magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakjának líráiról. 35 verset választottak ki, amiket színészek szavalnak: minden egyes előadó éppen annyi éves, mint amikor Arany írta az adott művet.

“Aranynak 35 éven keresztül jelentek meg versei, ezért gondoltuk, hogy minden évből kiemelünk egyet. Illetve amikor meghalt a lánya, akkor képtelen volt verseket írni. Ebből az időszakból műfordításokat választottunk – mesélt az ötlet részleteiről Dr Ajkay Alinka irodalomtörténész, aki a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense. – Arany esetében kicsit csalóka, hogy éppen annyi éves a versmondó színész, mint amikor a költő megalkotta az adott verset, ugyanis Arany sokkal idősebbnek érezte magát a koránál. Negyven évesen igazi aggastyánként beszél magáról. De mi úgy gondoltuk, ez a párosítás sokkal közelebb hozhatja a hallgatóhoz a verseket. Talán harminc, negyven évesen kezdünk azon gondolkodni, mit éltünk meg, mi vár ránk, kik vagyunk és merre tartunk. Érdekes látni, hogy a színészek is erről az oldalról közelítik meg a dolgot.

 

Balról: Dr Ajkay Alinka, Hegedűs D. Géza és Brezina Kinga egy szelfije a versek forgatási szünetéből

Az ötletgazdák álmukban sem gondolták, hogy a megkeresett színészek egytől egyig boldogan bólintanak rá a nem mindennapi feladatra, sőt mi több: teljesen ingyen vállalták ezt a számukra is kedves munkát.

“Szeretnek a színészek verset mondani. Manapság nagyon kevés olyan produkció létezik, ahol szavalhatnak, így ez nemcsak nekik volt nagy öröm, hanem egyfajta hiányt is sikerült pótólnunk” – mondta az egyetemi docens, aki igazi szerelemmunkaként aposztorfálja a kezdeményezést.

És hogy mi volt a cél? Kinga és Alinka nem fogalmazott meg hatalmas elvárásokat, egyszerűen csak gyönyörködtetni szerettek volna. Abban reménykedtek, hogy így közelebb hozhatják a mai társadalmat a kissé poros, ám annál értékesebb magyar irodalomhoz. Sikerült. Ugyanis egyre nagyobb az igény a vershallgatásra, folyamatosan nő azok száma, akik kíváncsiak a folytatásra. Merthogy az is lesz.

Nem csak László Zsolt volt az egyetlen, aki fejből megtanulta a verseket. Súgógépre nem volt szükség.

– Arany 35 verse után József Attilának, Adynak, Kosztolányinak, Babitsnak, Vörösmartynak és Petőfinek is szeretnénk ily módon emléket állítani. De Kingával tervezünk egy olyan előadást is, ahol egyszerre lépnének színpadra a szavaló színészek. Bízunk benne, sikerült népszerűsíteni a magyar irodalom lírai részét, s hogy nemcsak nekünk hatalmas élmény, hogy nemcsak a színészek örülnek ennek a különleges munkának, hanem az a sok-sok hallgató is, akiket egyre szélesebb körben sikerül megszólítanunk.

A versek szavalását fiatal, tehetséges színészek mellett olyan kiválóságok is örömmel vállalták, mint Hegedűs D. Géza, Csuja Imre, László Zsolt, Kálid Artúr vagy Csőre Gábor.

Az eddig felvett verseket itt lehet meghallgatni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top