Magyarország kúl

Idén már ilyen könnyű megúszni a pereskedést!

Megkímélheti magát a bírósági pereskedéstől, aki él egy új lehetőséggel, amelyet az idén vezettek be. A lényeg, hogy közjegyző előtt kell egyezséget kötni.

Kálóczi József közjegyző – nem csak lottósorsolásra való ez a szakma (MTI-fotó: Máthé Zoltán)

Egyes polgári ügyekben már közjegyző előtt is egyezséget köthetünk, amely ugyanolyan hatályú, mintha azt bírósági ítéletben mondták volna ki. Hogy ez mit jelent? Azt, hogy megkímélheti magát a bírósági pereskedéstől.

Idén januártól újabb eljárással bővült a közjegyzők hatásköre: egyes polgári ügyekben bátran felkereshetjük őket, hogy megállapodást kössünk előttük. – A felek ezekben az esetekben kölcsönösen engednek, és ezért garantált békét kapnak. Ezzel az a cél, hogy ahol van lehetőség a békés megegyezésre, ott ne kerüljön sor bírósági eljárásra, és ezzel tehermentesítsük a bíróságokat – nyilatkozta Tóth Ádám, a Magyar Közjegyzői Kamara elnöke. A közjegyző előtt kötött megállapodás azonnal végrehajtható, és később nem lehet már annak tárgyát a bíróságon vitatni.

Dr. Kamarás Péter jogi szakértő a Borsnak elmondta, a legegyszerűbb, ha a bíróságtól kérünk segítséget abban, hogy ügyünket megoldhatjuk-e pereskedés nélkül.

– Ha polgári peres ügyünk adódik, akkor keressünk fel egy közjegyzőt, hívjunk segítségül jogi szakértőt, vagy menjünk el a bíróságra, hogy megtudjuk a gyorsított lehetőség részleteit. A bíróság készségesen válaszol minden kérdésre az ügyfélnapokon

– mondta el a szakértő.

De mégis milyen esetekben fordulhatunk közjegyzőhöz? – Például egy nagyon egyszerű eset. Valaki tartozik nekünk, az adós pedig elismeri a tartozását felénk. Megállapodunk abban, hogy részletekben fogja visszafizetni. Ilyen esetben például felesleges polgári peres úton behajtani a tartozást. A két fél együttesen megjelenik a közjegyzőnél, aki okiratba foglalja a kettejük közötti megállapodást, amelyre nem fizetés esetén azonnal végrehajtást lehet kérni. Ennél gyorsabb és egyszerűbb megoldás nincs! – magyarázta a szakértő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top