Magyarország kúl

Íme a Magyar Filmdíj idei jelöltjei!

A Magyar Filmakadémia Egyesület vasárnap este hozta nyilvánosságra, hogy mely filmeket és mely alkotókat jelölik a Magyar Filmdíjra.

Jelenet a Kincsemből (MTI-fotó: Kallos Bea)

A szervezők MTI-hez eljuttatott összegzése szerint a filmakadémia tagjai titkos szavazással döntöttek arról, hogy a 23 kategóriában melyik 5 alkotást és alkotót jelölik a 3. Magyar Filmdíjra. Az ünnepélyes díjátadót március 11-én este a Vígszínházban rendezik meg, a legtöbb szavazatot kapott 5-5 alkotás és alkotó közül az akadémiai tagok újabb titkos szavazással döntenek majd a nyertesekről.

A közlemény szerint az 1945, az Aurora Borealis, A Viszkis, a Kincsem és a Testről és lélekről versenyezek a legjobb játékfilmnek járó Magyar Filmdíjért. A tévéfilmek közül a benevezett négy alkotás, az Árulók, a Csandra Szekere, az Egy szerelem gasztronómiája és az Utolsó adás kaptak jelölést. A legjobb dokumentumfilm kategóriában az Egy nő fogságban, az Elhallgatott zenekarok a 60-as, 70-es évekből, a Granny Project, az ULTRA és a Visszahúz a múlt – Ember Judit portréja kapták a legtöbb szavazatot. A legjobb kisjátékfilm kategóriában A Kockaember, az Asszó, a Cinematographer, a Földiek és a Zabigyerek vannak a jelöltek között, míg az animációk közül A kozmosz nagykövetei, az Albrecht Dürer rinocérosza, az Egy komisz kislány naplója – 2.epizód: Mr.Barnum cirkusza, a Janó Manó és az elveszett harmatcseppek és a WireLess kapta a legtöbb szavazatot.

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje a berlini Arany Medvét is elhozta (Fotó MTI/EPA)

Az 5 műfaji kategória mellett 16 szakmai kategóriában – rendező, női, férfi főszereplő, női, férfi mellékszereplő, operatőr, forgatókönyv (játékfilmek és tévéfilmek esetében egyaránt), vágó, zeneszerző, díszlet/látvány/jelmeztervező, smink-, fodrász-, maszkmester és hangmester – adnak majd ki díjakat.

A játékfilmes kategóriában a legjobb női főszereplőnek járó díj jelöltjei között van Balsai Móni (Jupiter Holdja), Borbély Alexandra (Testről és lélekről), Máhr Ági (Az Állampolgár), Petrik Andrea (Kincsem) és Tóth Ildikó (Aurora Borealis – Északi fény).

A játékfilmes kategória legjobb férfi főszereplője Jéger Zsombor (Jupiter Holdja), Morcsányi Géza (Testről és lélekről), Nagy Ervin (Kincsem), Rudolf Péter (1945) és Terhes Sándor (OUT-Kihűlés) közül kerül ki.

Antal Nimród rendező A Viszkis forgatásán (MTI-fotó: Kallos Bea)

A legjobb játékfilmes rendezőnek járó díj jelöltjei között szerepel Antal Nimród (A Viszkis), Enyedi Ildikó (Testről és lélekről), Mundruczó Kornél (Jupiter Holdja), Török Ferenc (1945), Vranik Roland (Az Állampolgár).

Február 8. és 11. között a közönség a Corvin moziban megtekinthette a 2017-es év filmtermésének legjavát. A vetítéseket nagy érdeklődés övezte, több film teltházzal futott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top