Magyarország kúl

A 10 legmenőbb gyerekjelmez az idei farsangon

Nem meglepő a tény: az idei farsangon egyértelmű trend, hogy az egyszerűbb, hagyományos maskarák kezdenek kikopni, helyüket a szuperhősök veszik át.

Pókember az egyik legdivatosabb jelmez (fotó: Pixabay)

Legfeljebb 6000 forintot szántak farsangi jelmezre és kiegészítőkre a magyar szülők idén. A kiadások viszont akár 10 000 forintra is rúghattak ott, ahol a vendéglátásról is ők gondoskodtak. A Régió Játék friss kutatásából az is kiderült, hogy a jelmezeket manapság inkább készen vásárolják, mintsem kézzel készítik, írja az eletforma.hu.

– A válaszolók fele 2-4 ezer forintos árkategóriát kereste, egyharmada akár hatezer forintig is elment, ennél többet azonban csak egytizedük költött jelmezre.

Továbbra sem jellemző a házi készítésű (25%), ahogy a kölcsönkért (6%) kosztüm sem; a szülők leginkább online vagy személyesen szerezték be a jelmezt” – mondta Gyaraki Dávid marketingvezető. A maskara és kiegészítőinek költségén túl a válaszadók 40 százalékának kellett gondoskodnia süteményről, szendvicsről és üdítőről a farsangi bálon, így összességében a kiadások akár tízezer forintra is rúghattak.

Tarolnak a mesehősök

A hagyományos jelmezek köréből a legtöbb kisgyerek a rendőrt, a kalózt és az oroszlánt választotta, ám többnyire idén is a mese- és filmhősök taroltak: Elzák, Batmanek és Pókemberek lepték el az óvodai és iskolai farsangot.

– A népszerű mesék nagyban befolyásolják a gyermekek jelmezválasztását, mivel a kicsik alapigénye az, hogy erősnek, hősnek és különlegesnek érezzék magukat. A cél azonosulni egy pozitív mesehőssel, így a vágy, hogy hercegnők vagy tűzoltók legyenek, farsangkor konkrét szereplők megszemélyesítésében ölt testet, ezért lett sok kis Elza vagy Sam, a tűzoltó a csoportban

– mondta Deliága Éva gyermekpszichológus.

A válaszadók 60 százalékának gyermeke öltözött már szuperhősnek farsangkor, ugyanakkor mindössze tízből négy szülő szerint vannak jó hatással gyermekére ezek a karakterek! A szakember nem javasolja a jelmezválasztás korlátozását, hiszen a kicsinek érzelmileg valamiért fontos átélnie – legalább egy napra –, hogy ő a kiválasztott mesehőssé változhasson. A kutatásból kiderült, hogy a magyar szülők jól állnak e téren, a jelmezválasztás fő kritériumai ugyanis sorrendben a kívánságnak megfelelő karakter, az ár és a tartósság.

Szuperképességgel a népszerűségért

A pozitív mesehőssel való azonosulási vágy évtizedek óta jelen van.

– Felmérésünkben vizsgáltuk azt is, hogy kik voltak a szülők kedvencei gyermekkorukban: a kockásfülű nyúl, Mazsola, Hófehérke, Micimackó és Frakk győzedelmeskedtek – mesélte el Gyaraki Dávid.

A miértekről a pszichológus azt mondta, hogy a mesehősök által a gyermekek kompenzálni tudják saját gyengeségüket, akár még a felnőtteknél is hatalmasabbak, erősebbek lehetnek. Napjainkban előtérbe kerül a népszerűség is, ami minden gyermek számára fontos már óvodás korban sem. Farsangkor, ha egy menő szuperhős alakját veszi fel a kicsi, azzal azt reméli, hogy így kivívja a kortársak elismerését, dicséretét, szeretetét”.

Top 10 mesehős jelmez a felmérése alapján 2018-ban:

  • Elza
  • Batman
  • Pókember
  • Rohamosztagos
  • Anna
  • Darth Vader
  • Sam, a tűzoltó
  • Ariel
  • Mickey/Minnie egér
  • Thor

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top