Magyarország kúl

Empátia terápia Dorozsmán

A Tesco “Ön választ, mi segítünk” programban támogatott „Empátia terápia” projektben összesen mintegy 180 ép és fogyatékkal élő, hátrányos helyzetű gyerekkel és fiatallal alkotott közösen a Sclerosis Multiplexes Betegek Csongrád Megyei Egyesülete.

Fotók: Pál Anna Viktória

Általános iskolák, tanodák, fogyatékkal élő fiatalokat ellátó és foglalkoztató intézmények között a dorozsmai roma tanoda volt az egyik állomás ahová a lelkes csapat ellátogatott.

Itt már évek óta tartanak hetente egyszer délutáni fejlesztő foglalkozást gyerekeknek, a tanoda örömmel látta vendégül az egyesületet.

Saját maguk által készített papírmasé gömböket festettek színesre a gyerekek, ezekből egyedi kulcstartók lettek.

Egy másik asztalnál gyöngyökből és a újrahasznosított bicikligumiból készítettek ékszereket.

A bicikligumikat a Szeged Bike Maffia gyűjtötte és ajándékozta az SM betegeknek.

Különleges gyöngyökből készítettek páratlan fülbevalókat.

“Mi, sclerosis multiplexes betegek immár három éve készítünk fölöslegessé vált tárgyak újragondolásával, kreatív újrahasznosításával egyedi, kézműves alkotásokat elsősorban terápiás céllal” – mesélte Gyurácz Annamária, az egyesület vezetője.

„A gyerekekkel közös érzékenyítő foglalkozásokon, vidám hangulatú alkotás közben felhívjuk figyelmüket korunk hulladék problémájára, a sok műanyagra, a fogyasztói szokásokra, és fejlesztjük a kreativitást, elfogadást, empátiát, ökológiai tudatosságot” –  tette hozzá.

Az ékszerkészítésben még a fiúk is részt vettek.

Ez a tál megolvasztott műanyag gyöngyökből készült. Jó példa arra, hogy mi mindent lehet kreálni, ha van hozzá némi fantázia és ügyesség.

Változatos anyagokból készült kitűző.

Virágot festettek parafadugó szeletére.

Hajgumis ékszerek mindennapi használatra, ezeknek örültek talán a legjobban a lányok.

A kézműves foglalkozásokon arra bátorítják a gyerekeket, a fiatalokat, hogy éppúgy, mint az SM-betegek, ők is próbáljanak nehézségeik ellenére számukra kedves és hasznos tevékenységeket találni, felfedezni magunkban olyan képességeket, tehetséget, ami által képesek lehetnek értékeset alkotni és a társadalom értékes tagjaivá válni.

A roma tanodában egyébként is oldott és vidám légkörben játszva tanulnak kisebbek és nagyobbak.

Marokkó pálcikát számolnak a kisfiúk.

Játékos formában hozták közelebb az SM-betegek nehézségeit, a fogyatékkal élő emberek küzdelmeit a foglalkozások alatt.

A közös alkotás közben megismerik egymást, egymás problémáit, nehézségeit, segítenek egymásnak, ennek köszönhetően pedig elfogadóbbá, empatikusabbá válnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top