Bezony, a disznóháj egy jó tészta alapja lehet. Kicsit bonyolult, gyúrogatós mutatvány a hájas tészta, de megéri a kínlódást!
Hozzávalók
- 50 dkg friss sertéshály
- 70 dkg liszt
- 3 evőkanál ecet
- 2 tojás sárgája
- 1 csapott kávéskanál só
- 2,5 csapott evőkanál cukor
- 2,5 dl langyos víz
Elkészítés
Először húzd le a hártyát a hájról, darabold fel és daráld le. Gyúrd ki 25 dkg liszttel és 3 evőkanál ecettel. Formáld lapos téglalap alakúra és hagyd állni hideg helyen, amíg elvégzed a következő lépést.
45 dkg lisztet keverj össze 2 tojássárgájával sóval és cukorral, adj hozzá annyi vizet, hogy rétestészta állagú legyen. Takard le egy lábassal és hagy állni 20 percig. Ezután nyújtsd ezt is téglalap alakúra, háromszor akkorára, mint a hájas kockát.
Rakd is rá a hájas kockát és hajtogasd össze. Előbb a feléd eső oldalt hajtsd rá a hájra, majd a szemköztit, azután a jobb oldalát a tetejére, a balt pedig hagyd az aljára. Figyelj, hogy mindenhol egyenlően fedje a rétestészta a hájas kockát.
Pihentesd nagyjából 5 percig. Majd nyújtsd ki és hajtogasd össze újra. Ezt ismételd meg még háromszor. Ha még ezután is nagyon lágy a tészta, akkor még kétszer. Oszd kisebb kockákra. Tepsibe rakva előmelegített forró sütőben, közepes lángon süsd meg.
Még több hájas tészta recept itt:
- Régi receptek nyomában: hájas tészta
- Hájas tészta, túrós, diós, vagy mákos „kiflinek”
- Hájas tészta Emi nénitől