Magyarország kúl

Így készül a frankó hájas tészta

Csináltál már hájas tésztát? Vagy nem? Tudod egyáltalán hogyan kell? Zsíros lesz a kilincs.

Bezony, a disznóháj egy jó tészta alapja lehet. Kicsit bonyolult, gyúrogatós mutatvány a hájas tészta, de megéri a kínlódást!

Hozzávalók

  • 50 dkg friss sertéshály
  • 70 dkg liszt
  • 3 evőkanál ecet
  • 2 tojás sárgája
  • 1 csapott kávéskanál só
  • 2,5 csapott evőkanál cukor
  • 2,5 dl langyos víz

Elkészítés

Először húzd le a hártyát a hájról, darabold fel és daráld le. Gyúrd ki 25 dkg liszttel és 3 evőkanál ecettel. Formáld lapos téglalap alakúra és hagyd állni hideg helyen, amíg elvégzed a következő lépést.

45 dkg lisztet keverj össze 2 tojássárgájával  sóval és cukorral, adj hozzá annyi vizet, hogy rétestészta állagú legyen. Takard le egy lábassal és hagy állni 20 percig. Ezután nyújtsd ezt is téglalap alakúra, háromszor akkorára, mint a hájas kockát.

Rakd is rá a hájas kockát és hajtogasd össze. Előbb a feléd eső oldalt hajtsd rá a hájra, majd a szemköztit, azután a jobb oldalát a tetejére, a balt pedig hagyd az aljára.  Figyelj, hogy mindenhol egyenlően fedje a rétestészta a hájas kockát.

Pihentesd nagyjából 5 percig. Majd nyújtsd ki és hajtogasd össze újra. Ezt ismételd meg még háromszor. Ha még ezután is nagyon lágy a tészta, akkor még kétszer.  Oszd kisebb kockákra. Tepsibe rakva előmelegített forró sütőben, közepes lángon süsd meg.

Még több hájas tészta recept itt:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top