Magyarország kúl

Ekkora naperőmű még nem épült ebben az országban

Magyarország legnagyobb naperőművét építi meg a Magyar Villamos Művek (MVM) csoport a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolca határában.

Napelemek sokasága a Heim Pál Gyerekkórház egyik épületén (MTI-fotó: Jászai Csaba)

A kilencmilliárd forintba kerülő, évi 20,7 gigawatttóra áram termelésére képes létesítmény alapkövét szerdán helyezték el, írja a Profitline.

Az eseményen Kádár Andrea Beatrix energiaügyért felelős helyettes államtitkár elmondta: a felsőzsolcai energetikai beruházás jelentős lépés a megújuló villamosenergia-termelésben, és támogatja az ország klímavédelmi céljainak elérését, működésének köszönhetően évente 20 ezer tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása.

A 2011-ben elfogadott nemzeti energiastratégia az ország energia-ellátását egy előre kalkulálható és versenyképes áron beszerezhető energiahordozó-mixre alapozza, amelyben a megújulók is fontos szerepet látnak el.

A cél az energia importjának csökkentése, a hazai villamosenergia-előállítás hosszú távú fenntarthatósága, az ellátás biztonságának erősítése – mondta, és fontosnak nevezte a megújuló energiaforrások arányának növelését is.

Magyarország vállalta, hogy 2020-ig 14,65 százalékra emeli a megújulók részarányát, 2016-ban ez már 14,19 százalékos volt, tehát már tavalyelőtt sikerült elérni a 13 százalékos kötelező uniós előírást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top