Magyarország kúl

Sosem járhattunk még ott, ahol most az Állatkert játszóparkja nyílik

Holnemvolt Vár néven játszópark nyílik a fővárosi állatkertben, egy olyan területen, amelyen egyszerű látogató azelőtt nem járhatott.

Fotó: Fővárosi Állatkert

A fővárosi állatkert hamarosan megnyíló új játszóparkja, a Holnemvolt Vár részben a megszűnt Vidámpark területének egy részén, részben olyan területen létesül, ahol 1908-tól 2017-ig a gazdasági udvar működött. Ez a gazdasági udvar az Állatkert ellátását szolgálta: itt volt a takarmánykonyha, a jégverem, itt volt a kocsiszín, és persze az állatkerti szállításokat végző fuvaros lovak istállója is, írj az állatkert honlapja. Itt voltak a szolgálati lakások is, ahol az állatkerti dolgozók java része lakott.

A 110 év során persze az épületek közül többnek változott a funkciója. Az 1907-ben épült takarmánykonyha ugyan mindvégig a kert lakóinak etetéséhez szükséges takarmányok előkészítését szolgálta, de felszerelését többször is korszerűsítették.  A kocsiszín egy része sokáig kultúrteremként működött, később pedig állatorvosi állomásként használták.

A gazdasági udvar az idők során (Fotók: zoobudapest.com)

Az állatkert régebbi dolgozóit sok emlék köti a gazdasági udvar sajátos hangulatú világához, amelyből a nagyközönség nem sokat láthatott. Hiszen ez a terület a múltban kívül esett a kert látogatható övezetén. Az új fejlesztések nyomán azonban a terület és épületei megváltozott funkcióval, Holnemvolt Várként nyílnak meg a nagyközönség előtt. Természetesen a gazdasági udvar régi funkciói is megmaradtak, csak ezeket az üzemellátási funkciókat új területre, az új kiszolgáló zónába költöztették át.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top