Magyarország kúl

Közel 3 millió kártékony rágcsálót pusztítottak el a nálunk telelő erdei fülesbaglyok

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a hazánkban telelő erdei fülesbaglyokat számolta össze nemrég. A munkában a lakosság is segített és kiderült, hogy közel hétszáz helyszínen 11 412 madár telel.

(MTI-fotók: Czeglédi Zsolt, Bugány János)

Az országos felmérésben a lakosság mellett az MME helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzeti parkok természetvédelmi őrszolgálata, két óvoda, két általános iskola és egy középiskola vett részt, összesen több mint 350 fő. Az együttműködés sikerét az is jól mutatja, hogy 2018-ban 227 olyan településről érkezett információ, ahonnan az elmúlt legalább három évben egyetlen alkalommal sem – tudta meg a Beol.hu Kovács Ágnestől, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) erdei fülesbagoly fajmegőrzési koordinátorától.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természet­védelmi Egyesület szóvivője azt is elmondta, hogy a baglyok hihetetlenül sok kisrágcsálót pusztítanak el. Figyelembe véve egy-egy erdei fülesbagoly ­napi átlag 2,5 egér vagy mezei pocok méretű zsákmányállatigényét, a Magyarországon tartózkodó több mint 11 ezer bagoly legalább 2 millió 853 ezer mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztít el a 2017/2018-as telelési időszakban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top