Magyarország kúl

Újraéledt divat

Punkok, kopaszok, majd horgászok és biztonsági őrök viselték – a Top Gun után már ma már mindenki más is!

A bomberdzseki kamaszkorunk egyik legnagyobb retró divatja volt: viselte, aki divatozni akart, hordta a punk, a kopaszok körében is nagy népszerűségre tett szert, majd a biztonsági őrök védjegyévé vált. A bomber története a kapitalista USA-ból indult: a kabát ősét Leslie Irvin, ejtőernyős és ejtőernyő-tervező álmodta meg.  A ma ismert ruhadarabot az’50-es évek óta gyártják, és eredetileg az amerikai katonaság pilótái használták – a korabeli definíció szerint – közepesen hideg időben.

A bomberdzseki előtt a pamutbéléses bőrdzseki volt a hivatalos légierős viselet, azonban a sugárhajtásos gépeken ez már nem nyújtott megfelelő védelmet, így jött a képbe a bomber.

A bomberdzseki két nejlon rétege között először dupla gyapjúréteg, majd később már poliészter tömés biztosította a hőszigetelést, a prémes gallért pedig eltávolították, mert zavaró volt az ejtőernyő viselésekor. A zöld szín mellett eleinte sötétkékben is gyártották, végül a vietnámi háború után maradtak a zöldnél, és megkapta a jellegzetes narancssárga bélést is.

A Top Gun című film után megszűnt a punkok egyeduralma, és gomba módjára szaporodtak el a magyar Maverickek, akik bomberdzsekiben feszítettek a diszkóban, és mi tagadás, ez a kabát megdobta a fiúk vonzerejét – akkor is, ha az itthon kapható darabok silány utánzatai voltak az eredetinek. Mivel töretlenül népszerű maradt a hajukat ideológiai okokból nullás géppel letolatók között is, széles körben egyre többen hanyagolták ezt a viseletet.

De tudjuk, a divat ismétli önmagát, így ma újra menő a ráncfelvarrott bomber, és már nemcsak a férfiak, hanem mi, nők is viselhetjük, ha divatozni akarunk!

 

Givenchy 1 millió forintos bomber!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top