Mivel mi, magyarok imádjuk a kocsonyát, ezért kézenfekvő ötletnek tűnhetett a zöldségkocsonya is mint a korabeli reformkonyha forradalmi újítása. Az ötlet annyira bevált, hogy még ha nem is túl sűrűn, de még ma is találkozhatunk a párolt zöldségeket átlátszó zselébe tömörítő kompozícióval.
![](https://nlc.p3k.hu/uploads/2018/03/aszpikos.jpg)
Igazi retró íz![sc_cts_position slug="roadblock010" clear="1"]
Kaszinótojással és friss kiflivel tálalták, főleg húsvét táján és karácsonykor volt népszerű. Ha nosztalgiázni támadna kedvünk, és leküzdhetetlen vágyat érzünk az iránt, hogy újra érezzük a retró ízeket, akkor ehhez az ételhez még ma is hozzájuthatunk a kisebb-nagyobb boltokban, vagy akár mi is összerittyenthetünk egy tállal a konyhában. De minek?