Magyarország kúl

Cserépkályha, a retró otthonok éke

A cserépkályha szinten minden otthonban ott állt a nagyszobában, és olyan meleget adott, hogy az egész lakást befűtötte.

A Kádár-korszak lakásainak jellegzetes képéhez nemcsak a vitrines szekrény, hanem fényes csempéjű kályha is hozzátartozott. Ha hideg volt, nagyszüleink, szüleink befűtöttek, és a kályha melegénél az egész család összegyűlt: ez a kályha adta a meleget a legtöbb otthonban, és ez jelentette az otthon nyugalmát.

Egy nagyobb cserépkályha képes volt befűteni több helyiséget is, így nemcsak hangulatos, de takarékos megoldás is volt. A retró kályha vidéken és a városokban is népszerű volt, mert nemcsak szép, hanem takarékos megoldás is. Idővel aztán leváltották a konvektorok és a radiátorok, még mindig vannak azonban olyan lakások, ahol a nosztalgia vagy a kényszer jegyében cserépkályhával fűtenek, egyes darabokba áramot vezettek, attól ad le hőt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top