Magyarország kúl

Moholy-Nagy-festményt kapott a Nemzeti Galéria

Moholy-Nagy László Architektúra I/Konstrukció kék alapon című, több milliárd forint értékű festményét adományozta a Magyar Nemzeti Galériának a New York-i The Salgo Trust for Education.

Az Architektúra I/Konstrukció kék alapon című festmény a Magyar Nemzeti Galériában (MTI-fotó: Balogh Zoltán)

Moholy-Nagy László remekműve méltó helyre, az MNG avantgárd szekciójába kerül, Uitz Béla, Bortnyik Sándor és Tihanyi Lajos képei mellé – írja az MTI. A festményt péntektől tekinthetik meg a Nemzeti Galéria látogatói.

A 20. század legismertebb magyar képzőművészének remekműve a rendszerváltás óta a legnagyobb értékű egyedi műtárgyadomány; ha a szabadpiacra kerülne, több milliárd forintot érne – hangsúlyozta a festmény csütörtöki budapesti sajtóbemutatóján az MNG főigazgatója. Az alkotás komoly hiányt pótol: Moholy-Nagy László (1895–1946) 1919-es emigrációja utáni életművéből egyetlen festményt sem őriztek eddig Magyarországon.

Ifj. Botár Olivér, a Salgo Trust for Education kurátora hozzátette:

Az alkotást olyan intézmények szerették volna megszerezni, mint a New York-i Metropolitan Museum vagy a chicagói Art Institute, az alapítvány azonban az MNG-t tartotta a legmegfelelőbb kiállítási helyének.

A kurátor elmondása szerint a konstruktivista kép hátoldalán néhány éve felfedeztek egy lemeszelt dadaista alkotást, a Vasútkép szántófölddel és a 3-as számmal elnevezésű kompozíciót. Ez, valamint a képhez használt festék elemzése arra utal, hogy Moholy-Nagy 1921 végén készítette az Architektúra I-et, valószínűleg első konstruktivista festményeként.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top