Magyarország kúl

150 éves a híres pécsi elefánt

Pécs egyik legjellegzetesebb jelképe, amely az Elefántos házat őrzi, már el is múlt 150 éves. Feltehetően a város legrégebbi cégére.

Minden pécsi tudja, hogy hol van az Elefántos ház néven ismert épület, noha a ház pontos címét szinte biztosan nem ismeri senki – írja a Pécsma.hu. A Jókai tér 6. alatt álló épület homlokzatának sarkán álló elefánt nemcsak Pécs egyik legjellegzetesebb jelképe, hanem – ahogy Romváry Ferenc pécsi művészettörténész írja az Elefántos házról szóló írásában – feltehetően a város legrégebbi, több mint 150 éves cégére.

A pécsi Elefántos ház elefántja eredetileg, ahogy azt korabeli képeslapokon és fotókon is látni, fekete volt, és Pucher boltjának teljes neve is az volt, hogy „Fűszerkereskedés a Fekete Elefánthoz”. Valószínűleg keményen bulizó pécsi iskolásoknak köszönhetjük az ismertebb fehér elefántos cégért. Ezután a turpisság után nem véletlenül kezdték el úgy hívni a házat, hogy a „fehér elefántos ház”.

Legutóbb az eredetit 2002-ben restauráltatták, és azt állították vissza az ismert házsarokra. Ez az elefánt azonban mégsem lett „tökéletesen” olyan, mint Pucher eredeti fekete elefántja, hiszen a színe szürke lett. Nem tudni, hogy azért-e, mert az elefántok általában véve szürkék, vagy esetleg azért, hogy se fekete, se fehér ne legyen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top