Magyarország kúl

Turmixgép, a ’70-es évek csúcstechnológiája

40-50 éve rettentő menőnek számított egy turmixgép, ami az akkori mondás szerint egyetlen modern háztartásból sem hiányozhatott. Volt is jóformán mindenkinek.

A ’70-es években, amikor már nagyon sok lakásban nemcsak a Pacsirta rádió szólt, hanem a képcsöves tévé is elfoglalhatta méltó helyét a nappaliban, a fürdőben pedig a Hajdú mosógép táncikált, a konyhát is illett felturbózni. A kezdetleges innováció miatt a legtöbb esetben csak felesleges kacatokat vásároltunk össze, vagyis észrevétlenül, de megkezdtük orientálódásunkat a kapitalista fogyasztói társadalom felé.

A turmixgépek azonban nem tartoztak a haszontalan és használhatatlan technikai vívmányok közé. Tény, hogy ezek a retró gépek még akkora hangerővel működtek, hogy még a szomszéd is tudta: mi már beszereztük a nélkülözhetetlen turmixgépet, a konyhánk már visszavonhatatlanul modern. Ezt a masinát mi is dicsőítettük gyerekként, és azóta sem ittunk olyan finom málnás, epres vagy banános turmixot, mint anno.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top