Magyarország kúl

Fabulon-illatú strandok

A '70-es évektől kezdve ezt a naptejet kentük a Balaton-parton, a Velencei-tónál, a városi fürdőkben, de a Duna és a Tisza mellé is elkísért minket.

A Kőbányai Gyógyszerárugyár kutatói talán nem is sejtették, hogy amit a ’70-es években életre hívtak, az évtizedeken keresztül a vízparti nyaralások nélkülözhetetlen kelléke lesz.

A finom illatú napozókrémből 3-as és 5-ös faktorszámú létezett: az előbbit napbarnított, utóbbit fehér bőrre ajánlották. A mai UV-sugárzás mellett ezek a faktorszámok jóformán a nullával egyenlők, de akkoriban valóban nem égtünk le, ha bekentük magunkat.

A Fabulon köré egészen komoly reklámkampány is épült: Pataki Ági modell alakja annyira összeforrt a márkával, hogy sokan Fabulon Ágiként emlegettük, és az a Kálvin téri reklámmozaik, amin a naptejet reklámozza, ma már műemlék, amelyet az Országos Műemlékvédelmi Hivatal raktárában őriznek.

Ugyan a Fabulon márkanév alatt futott arckrém, testápoló, tini- és babaápolási kozmetikum is, de a legnépszerűbbek kétségkívül a napozószerek voltak. Ennek a naptejnek felejthetetlen retró reklámfilmeket is köszönhetünk – nosztalgiázz, és nézd meg, hogyan csábítottak naptejkenegetésre 40 éve!

Megalapozott napozáshoz 3-mas faktor:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top