Magyarország kúl

Hogyan lehet műanyagmentes egy fesztivál?

Külföldön már nagy divatja van a műanyagmentes fesztiváloknak, immár hazánkban is van igény a környezettudatos szórakozásra.

Egy háromnapos gasztronómiai vagy zenei fesztivál szemetének 60-70%-a az eldobható műanyag poharakból tevődik össze, ami hatalmas terhelést jelent a környezetnek – írja a Welovebudapest.com. Ezt teljes mértékben ki lehetne váltani, ha betétdíjasak és visszaválthatóak lennének a poharak, de az elmúlt években tett próbálkozások (re-pohár) arra mutattak rá, hogy túl nagy logisztikát és odafigyelést igényel egy ilyen rendszer ahhoz, hogy hosszú távon fenntartható legyen. Külföldön már nagy divatja van az ilyesminek, például az ausztriai Nova Rock és a belga Tomorrowland is műanyagmentes, ami annyit tesz, hogy a poharak vagy betétdíjasak, vagy PLA bioműanyagból készülnek – derült ki a témában tartott sajtótájékoztatón a hétvégi Food Truck Show-n.

Ez volt a referenciarendezvénye a No Plastic Fantastic szövetségnek, amelyet a Street Food Egyesület, a Zöld Övezet Társulás és a Doremi.Today hozott létre, hogy minden vendéglátó egységet és rendezvényt műanyagmentessé tegyen Magyarországon. A szövetség szerint a kereskedők, rendezvényszervezők és vendégek egyaránt információra szorulnak a témában, de az ügy érdekében a kormánynak is lépnie kell egy egységes szabályozással. Az idei Food Truck Show-n a keletkezett hulladék 45 százaléka lebomló anyagokból állt, és minden tálalási eszköz környezetbarát volt: az étkészlet fából, a tálcák papírból, a poharak PLA-ból készültek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top