Magyarország kúl

Elképesztő fotó: 1972-ben Budapesten volt az évezred bulija!

Elizabeth Taylor születésnapjára a férje, Richard Burton mellett Michael Caine, Shaikra Baksh, Rachel Welch, Grace Kelly és Ringo Starr, a Beatles dobosa is eljött.

Ahogy arról az NLCafé is beszámolt, Kate Winslet hamarosan Budapestre érkezik az Avatar második részének forgatásaira. Az utóbbi időben feltűnően sok sztár fordul meg nálunk – de nem volt ez másként régebben sem. 1972. március 1-jén például egész sor film- és popcsillag sereglett össze kedvenc fővárosunkban, mert a világ egyik leghíresebb színésznője, A Makrancos hölgy, a Macska a forró bádogtetőn, a Nem félünk a farkastól, a Kleopátra és még számos hollywoodi kasszasiker ünnepelt sztárja, Elizabeth Taylor a Duna-parton álló Intercontinentalban (ma Marriott) tartotta a negyvenedik születésnapját.

Liz Taylor és Richard Burton Budapesten (Fotó: AFP)

Az „évezred buliját” a díva akkori férje, Richard Burton szervezte, aki éppen itt forgatta a Kékszakáll című filmet. Ahogy az egy, a Redditen megosztott korabeli fotón is látható, a partira olyan hírességek jöttek el, mint Michael Caine, Shakira Baksh, Raquel Welch, Grace Kelly monacói hercegné és a Beatles dobosa, Ringo Starr.

Burton az 1600-as évekből származó, arany-rubin Cartier-láncon lógó, különleges, szív alakú Taj Mahal gyémánttal lepte meg közismerten ékszerbolond kedvesét, amelyet Taylor halála után 8,8 millió dollárért (több mint 2 milliárd forint) árvereztek el egy aukción. A gáláns ajándék nem hatotta meg különösebben az „utolsó dívaként” is emlegetett színésznőt – legalábbis erről tanúskodik Paul Callan brit újságíró visszaemlékezése, aki néhány évvel ezelőtt az Expressben így idézte fel az estét:
 
„Az asztaluknál ülve néztem, ahogy a világ leghíresebb párja veszekszik és nevetve ordibál egymással, miközben szenvedélyesen csókokat váltanak. Az asztal égő gyertyákkal volt tele, Elizabeth Taylor pedig – ha nem a férjével üvöltött – úgy ült ott a korona méretűre feltornyozott hajával, mint egy királynő, miközben a gyémántnyakláncán játszott ujjaival. Richard Burton részeg volt, az este egy pontján még a Taj Mahal gyémántot is a feje köré tekerte, amíg Elizabeth Taylor rá nem szólt. »Miért vagy ilyen rohadtul undok velem?« – kérdezte sértődött kisfiúként Burton a feleségét, aki annyit válaszolt: »Mert megérdemled.«”

A gyönyörű Raquel Welch is a vendégek között volt (Fotó: AFP)

Callan szerint Burton az este folyamán megpróbálta megvenni a mellette ülő Allan Williams egyik regényének a jogait. Még egy csekket is kitöltött, de az író kerek perec visszautasította, a csekket pedig nemes egyszerűséggel begyűrte Liz Taylor dekoltázsába. Az esetből kis híján verekedés lett, de aztán megnyugodtak a kedélyek, és a vendégsereg még beszámítható része elénekelte a „Happy Birthday to Yout” a születésnapos színésznőnek. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top