Magyarország kúl

Nem véletlenül világhírűek a magyar mentőkutyák

Az önkénteseknek és a sok gyakorlásnak is köszönhetők a magyar mentőkutyás sikerek.

Ő Zen, világbajnoki ezüstérmes romkutató mentőkutya, mellette trénere, Belényi Bea (Forrás: Facebook)

Főleg az önkéntes mentőkutyások aktivitásának és a rengeteg gyakorlásnak köszönhetők a magyar mentőkutyás sikerek, de a kiképzők és a kutyák is hozzájárulnak a jó eredményekhez – írja az MTI.

Orlik Zoltán, a Magyar Mentőkutyás Szervezetek Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy Magyarországon 28 éve működik mentőkutyás tevékenység. Jelenleg körülbelül hatvan éles helyzetben bevethető profi mentőkutya van, illetve 150-200, akiket nem minden esetben lehet bevetni.

Világhírű kutyáink a világbajnokságokon és éles bevetéseken is óriási eredményeket érnek el. Ezt mutatja a tavalyi Ausztriában rendezett és az idei hollandjuhászkutya-világbajnokság eredménye is. A szakértő szerint mentőkutya bármelyik kutyából lehet, ha megfelelő az aktivitása, és harmonikusan tud dolgozni a gazdájával.

Munkájuk ezután még hatékonyabb lesz, hiszen tavaly bekerültek a 112-es hívószámba, ami azért fontos, mert a rendőrség értesítése nélkül általában nem vonulnak ki helyszínre, így viszont közvetlenül kapják az információt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top