Magyarország kúl

VHS kazetta, kamaszkorunk sztárja

A VHS videokazetta legalább annyira része a fiatalságunknak, mint a walkman vagy a akkoriban űrtechnológiának számító Commodore 64 számítógép.

A Video Home System 1976-tól létezik a JVC-nek köszönhetően, és 40 évig, egészen 2016-ig gyártották. A videokazetta nálunk a ’80-as évektől terjedt el, majd a ’90-es években élte aranykorát. Megjelenésekor a hírhedt NDK-s felnőtt filmek cseréltek fű alatt gazdát VHS-en, majd a szemcsés mozifilmek következtek magyar szinkron nélkül, ami akkoriban senkit nem zavart. Nagy öröm és boldogság volt később, amikor megjelentek az olyan videólejátszók is, amikkel felvehettük kedvenc retró tévésorozatainkat és filmünket.

Ha nem figyeltünk, és nem vadiúj kazettát használtunk a felvételre, törölhettük a ballagási, az esküvői videókat, vagy szüleink kedvenc filmjét. Minél többet néztünk egy kazettát, annál jobban kopott a szalag, és romlott a film minősége, de rettentő menő volt, hogy nemcsak a moziban, hanem otthon is tudunk filmezni. Videokölcsönzőbe heti minimum egyszer biztosan ellátogattunk, ez maga volt a mennyország. Neked megvannak még a régi videokazettáid?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top