Amit a lila káposztáról jó tudni
- Magas az B- és C-vitamin-tartalma, ugyanakkor jelentős mennyiségű ásványi sót és fehérjét is tartalmaz.
Csírája is nagyon jó kalciumforrás, továbbá valóságos vitaminbomba.
Kalóriatartalma 31 kcal/100 g, szinte teljesen zsírmentes, fogyókúrázóknak ideális. - Amerikai kutatók 36-féle antocianint azonosítottak a vörös káposztában. Az antocianinok a flavonoidok csoportjába tartozó, egészséges, növényi eredetű tápanyagok, ez adja a vörös káposzta színét is. Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az antocianinok védenek a rák ellen, javítják az agyműködést és elősegítik a szív egészségét is.
- Leve rendszeres fogyasztással ( napi 3-szor 1 dl) csökkenti a depressziót, ezenkívül a benne lévő U-vitaminnak köszönhetően begyógyítja a fekélyeket.
- Kéntartalma baktérium- és vírusölő.
Párolt káposzta receptje
Hozzávalók:
1 fej lila káposzta
1 kávéskanál őrölt kömény
méz (cukor) ízlés szerint
só
bors
ecet
Elkészítés:
Vékony csíkokra vágjuk vagy reszeljük a káposztát, betesszük egy tálba, besózzuk, és fél órát állni hagyjuk. Egy nagyobb lábasban kevés olajon párolni kezdjük a kinyomkodott káposztát, majd mézet öntünk rá. Kevés vizet öntünk hozzá, sózzuk, borsozzuk, és még egy kevés őrölt köményt szórunk rá. Kb. fél óra alatt megpárolódik a káposzta. Ha kész, egy pici ecetet öntünk hozzá, és jól összekeverjük. Bátran adhatjuk minden sült mellé!
Forrás: SokszínűVidék