Magyarország kúl

Maradt a magyar világcsúcs a tésztahídépítő világbajnokságon

Maradt a magyar világcsúcs híd kategóriában az Óbudai Egyetemen rendezett Reccs tésztahídépítő világbajnokságon. A versenyző fiatal mérnökök feladata az volt, hogy olyan, legfeljebb 1 kilogramm tésztából épített, 1 méter fesztávú hidat, tartószerkezetet építsenek, amely nagy terhelést bír ki.

Magyarországot az Óbudai Egyetem Bánki Kara képviselte három csapattal – írja az MTI. Az intézmény Kommunikációs és Marketing Osztályának közlése szerint idén hat ország – Bulgária, Litvánia, Lettország, Törökország, Románia és Magyarország – mérnökhallgatói csaptak össze az immár nyolcadik alkalommal megrendezett viadalon.

Új világcsúcs nem született, a 2013-ban felállított magyar rekordot, amely híd kategóriában született, továbbra sem tudták megdönteni. Az Óbudai Egyetem Bánki Karának csapata akkor olyan híddal versenyzett, amely 570,3 kilogramm terhelést bírt el. Tartó kategóriában a világcsúcsot a tavaly iráni színekben versenyző csapat tartja, Tat Makaron nevű szerkezetével, amely 666,3 kilogramm alatt reccsent össze.

Az idei megmérettetésen híd kategóriában az első helyezést a Romániát képviselő csapat szerezte meg Kenny nevű tésztahídjával, amely 272,9 kilogrammos terhelést bírt el. Második helyen Bulgária csapata végzett For a few dollars more fantázianevű építményével, amely 103,1 kilogramm alatt reccsent össze.

Tartó kategóriában az első helyezést az idén már török színekben versenyző Tat Makaron érdemelte ki, a szerkezet 561,4 kilogramm terhelésnél tört össze. A képzeletbeli dobogó második fokára a szintén visszatérőnek számító litván csapat állhatott, akik a tavalyihoz hasonlóan Bridge It! névre keresztelték építményüket, amely 401,4 kilogrammot bírt el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top