Kultúránknak vitathatatlan részét képezi, hiszen még egy randevúalkalomnak vagy egy rég látott barát meghívására is kitűnő. Hát persze, hogy a kávé….
A kávé mértékkel történő fogyasztása jótékony élettani folyamatokat indíthat be a szervezetben.
A ketkes segítségével egy csokorra valót állítottunk össze.
A kávé illata stresszűző
A tudósok szerint a kávé illata elűzi a stresszt. és így a kávéfogyasztóknak jobb lesz a kedvük. Elkészítésétől függően egy csésze kávéban 40-80 mg koffein található. Ez a mennyiség az idegrendszerre kiváló hatást gyakorol.
Antioxidánsokban gazdag
A szervezet a gyümölcsökből és a zöldségekből is sok antioxidánst nyer, de a legtöbbet a kávéból tudja kiszűrni.
Jót tesz az emésztésnek és a májnak
Sokaknál a jó ebéd megkoronázása egy jó fekete. Jól is teszik, hiszen a kávé serkenti az emésztőnedvek termelését, így jótékony hatása a nehéz ebédek után is érezhető. Egy 22 éven keresztül tartott kutatás szerint, amelyben 125 000 embert vizsgáltak, az is kiderült, hogy a májcirrózis kockázatának kialakulása 20%-kal csökkent, ha napi egy bögre kávét fogyasztottak.
Jótékonyan dolgoztatja a vesét
A kávé vízhajtó hatása sokak előtt ismert. Így jó, ha nem sokkal a kávé fogyasztása után pótoljuk az elvesztett folyadékot. A csészényi üdítő nedű elfogyasztása után a veseartériák kitágulnak, és felgyorsul a kiválasztási folyamat.
Javítja a fizikai állapotot
A kávé hatására az izmok teljesítménye javul, több energiát tudnak felhasználni, nehezebben fáradnak el.
A cukorbetegségre való hajlamot csökkenti
A kutatók szerint akik napi 4 bögre kávét isznak, 50%-kal csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.
Jót tesz az agynak, késlelteti az időskori demencia kialakulását.
A CNN egyik híre szerint a kávé stimulálja az agyműködést. Egy 2012-ben publikált Science Daily-cikk szerint a Parkinson-kórban szenvedők jobban tudják irányítani a mozdulataikat kávé hatására. Mindezek mellett késlelteti az időskori szellemi hanyatlás kialakulását is.
Boldogabbá tesz
A tudósok szerint akik heti legalább 4 kávét isznak, kevésbé depressziósak.
Természetesen itt is fontos a mérték. A napi 2-3 csésze kávé még nem jelenthet gondot, de 10 csésze már igen. A koffeinmérgezés létező tünet, tehát ne jussunk el idáig. A kávéra is igaz, élvezettel és odafigyeléssel készítsük, és minőséget fogyasszunk.
Forrás: SokszínűVidék