nlc.hu
Magyarország kúl
Ha kávézunk, jót teszünk szervezetünkkel

Ha kávézunk, jót teszünk szervezetünkkel

A varázsital. Mindenkiből kivált valamilyen érzést. Sokan úgy gondolják, hogy nélküle a nap sem indul, és minden napszakban kell belőle. Sokan rá sem néznek, sőt ördögtől valónak tartják és elutasítják.

Kultúránknak vitathatatlan részét képezi, hiszen még egy randevúalkalomnak vagy egy rég látott barát meghívására is kitűnő. Hát persze, hogy a kávé….

A kávé mértékkel történő fogyasztása jótékony élettani folyamatokat indíthat be a szervezetben.

A ketkes segítségével egy csokorra valót állítottunk össze.

A kávé illata stresszűző

A tudósok szerint a kávé illata elűzi a stresszt. és így a kávéfogyasztóknak jobb lesz a kedvük. Elkészítésétől függően egy csésze kávéban 40-80 mg koffein található. Ez a mennyiség az idegrendszerre kiváló hatást gyakorol.

Antioxidánsokban gazdag

A szervezet a gyümölcsökből és a zöldségekből is sok antioxidánst nyer, de a legtöbbet a kávéból tudja kiszűrni.

Jót tesz az emésztésnek és a májnak

Sokaknál a jó ebéd megkoronázása egy jó fekete. Jól is teszik, hiszen a kávé serkenti az emésztőnedvek termelését, így jótékony hatása a nehéz ebédek után is érezhető. Egy 22 éven keresztül tartott kutatás szerint, amelyben 125 000 embert vizsgáltak, az is kiderült, hogy a májcirrózis kockázatának kialakulása 20%-kal csökkent, ha napi egy bögre kávét fogyasztottak.

Jótékonyan dolgoztatja a vesét

A kávé vízhajtó hatása sokak előtt ismert. Így jó, ha nem sokkal a kávé fogyasztása után pótoljuk az elvesztett folyadékot. A csészényi üdítő nedű elfogyasztása után a veseartériák kitágulnak, és felgyorsul a kiválasztási folyamat.

Javítja a fizikai állapotot

A kávé hatására az izmok teljesítménye javul, több energiát tudnak felhasználni, nehezebben fáradnak el.

 A cukorbetegségre való hajlamot csökkenti

A kutatók szerint akik napi 4 bögre kávét isznak, 50%-kal csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

Jót tesz az agynak, késlelteti az időskori demencia kialakulását.

A CNN egyik híre szerint a kávé stimulálja az agyműködést. Egy 2012-ben publikált Science Daily-cikk szerint a Parkinson-kórban szenvedők jobban tudják irányítani a mozdulataikat kávé hatására. Mindezek mellett késlelteti az időskori szellemi hanyatlás kialakulását is.

Boldogabbá tesz

A tudósok szerint akik heti legalább 4 kávét isznak, kevésbé depressziósak.

Természetesen itt is fontos a mérték. A napi 2-3 csésze kávé még nem jelenthet gondot, de 10 csésze már igen. A koffeinmérgezés létező tünet, tehát ne jussunk el idáig. A kávéra is igaz, élvezettel és odafigyeléssel készítsük, és minőséget fogyasszunk.

Forrás: SokszínűVidék

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top