Magyarország kúl

Felhőtlen jókedv, avagy így játszottunk boldog gyermekként régen

Valljuk meg, mindenkinek legkedvesebb emlékei közé tartozik a gyermekkori játék és szórakozás. Mert minden játék fontos, és része kell, hogy legyen az életünknek.

A játékból indul ki és fejleszthető valamennyi fontos képességünk, készségünk és jártasságunk, amelyre csak szükségünk van az életben. – Martin Rawson

A játék a kisgyermekkor legfontosabb és legfejlesztőbb tevékenysége, hiszen ezen keresztül ismeri meg a világot, annak összefüggéseit és önmagát, a benne rejlő képességeket.A természetben található lehetőségek változásai és sokszínűsége pedig a legjobb teret biztosítják a gyerekek különböző játékformáihoz. Komplex élményt adnak!

Játszunk boltosat, vagy inkább menjünk cukiba? 

Nem tornázniuk kellene, hanem rohangászni egy nagy kertben, nagy udvaron, mászható fákon, billegő pallókon.  – Vekerdy Tamás

Néhány évtizeddel ezelőtt a fiúk bandákba verődve mentek a közeli tóhoz „halacskázni”,  a grundon rúgták a labdát, madártojást kerestek a magas fák fészkeiben, ürgét fogtak a közeli mezőkön, kukoricacsutkából tornyot építettek, télen pedig húzták a nagy „bakszánkókat” a helyi dombokra. A lányok csutka-, csuhé- és rongybabákkal játszva utánozták a felnőtteket, libaőrzés közben virágkoszorút fontak, és ha kedvük tartotta, bújócskát és körtáncot jártak. Jó volt? Igen, jó volt.

Főzőcske okosan, ügyesen

Ma is hagyjunk, adjunk számukra valódi élményt, engedjük át- és megélni a varázslat pillanatait és a féktelen szabadság érzését.

Jó szóval oktasd, játszani is engedd szép, okos fiadat! – József Attila

Adjunk teret a játéknak, mesének, mint anno, a boldog békeidőkben.

Várva várt diavetítés

Lovacskázni volna jó 

A vonatozás felhőtlen, boldog élménye

Bújócska és körtánc 

Lábbal hajtható kisautó 

Azok a felejthetetlen autós kártyák

Ugróiskola

Papás-mamás-babakocsis

Végezetül pedig jöjjön a rémek réme, a dagonya. Az élet fintora, hogy amit a szülők a legkevésbé szeretnek, sőt inkább hallani sem szeretnének róla, az a gyerekek legkedveltebb szórakozása. Mert pocsolyában hemperegni szuper jó! És hogy tovább borzoljuk a kedélyeket, a legújabb kutatások szerint nincs szükség  gyermekeink mindennapi fürdetésére, mert a kosz erősíti az immunrendszert. Az alábbi videón látható jelenet után azért mégiscsak…

Forrás: SokszínűVidék

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top