Néhány egyszerű praktika és tanács betartásával biztosak lehetünk abban, hogy paradicsomtermesztésünk sikeres lesz.
1. Sok napsütés
A paradicsom meleg égövi növény, szüksége van a sok napfényre. Olyan helyre ültessük, ahol napi legalább 6, de még szerencsésebb, ha 8 óra napfény éri. Vigyázzunk, mert érzékeny a fagyra.
2. Talajminőség
A szerves anyagban gazdag, jó vízelvezetésű, enyhén savas (pH 6-7) talaj ideális a paradicsom számára. Ültessük kissé mélyebbre, mint más növényeket, jó, ha mély gyökereket ereszt.
3. Kártevők
Kártevői jellemzően gombák, illetve a gyökereken élősködő különböző fonalférgek. Időnként házi permetlével kezeljük, hogy megelőzzük ezen betegségeket.
4. Hajtások
Ritkítsuk a hajtásokat az olyan, a palántával egy tőről növő, de attól gyengébb szárak esetében, melyek termést nem hoznak, csak a tápanyagot szívják el a paradicsomtól. A növény magasságától függően, például 65-90 centis növénynél kb. 25 centi magasságig távolítsuk el az alsó leveleket is a szárról. Ezzel megelőzhetjük a gombás betegségeket is.
5. Mulcs
Talajtakarás. A jól kivitelezett talajtakarás segít elkerülni a talaj kiszáradását, véd a gyomoktól, és adott esetben szerves trágyaként is funkcionál. Használhatunk vetőmagmentes szalmát, fakérget vagy forgácsot.
6. Trágya
A paradicsom trágyázása, mint minden növénynél, rendkívüli módon javítja a termést. Kiskertekben komposztált konyhai hulladék, nagyobb termőterületen szerves trágya, kiegészítve vízben oldódó műtrágyával.
7. Öntözés
A növény fejlődéséhez elengedhetetlenül szükséges az alapos locsolás, különösen a nagyon napos vagy a nagyon szeles napokon. A legjobb, ha az öntözés kora reggel történik, amikor kisebb a napsütés intenzitása, így a vizet a talaj szívja fel, és nem a nap. A legeredményesebb öntözés érdekében sokan javasolják a csepegtetős locsoló berendezés beszerzését is, amely, mivel közvetlenül a gyökerekhez juttatja a vizet, hatékonyabb is, és a gombás megbetegedéseket is megelőzi ezáltal.
8. Ösztönözni a beporzást
A méhek azok, akik a beporzását végzik, így ha egy kis virágos kerttel be tudjuk csalogatni a kertbe, nyert ügyünk van, persze ha van a közelben méhész, az még jobb. Vigyázat, allergiásoknak óvatosan!
9. Egy kis ízfokozás
A legideálisabb, ha akkor tudjuk betakarítani a termést, amikor megérett. Ha erre nincs lehetőség, a zölden leszedett paradicsomok közé tegyünk egy érettet. Az abból felszabaduló etilén gáz „gyorsérleli” a zöldeket is.
10.Tárolás
Tároljuk a paradicsomot az asztalon, és ne hűtőszekrényben, mert így ízletesebb marad. Csak fogyasztás előtt mossuk meg, megőrizve így a frissességét.
Forrás: SokszínűVidék