Magyarország kúl

A fogamzásgátlótól meghízol majd, nem baj, úgyis túl sovány vagy!

Csodálatos kiadvány került a kezünkbe: az 1981-es SZEX-KRESZ című füzetke arról ír, hogyan kerülje el az ember kezdő szerető létére a gyermekáldást. És ebből a lendületből arról is, hogy hogyan kell szexelni, szerelmesnek lenni, és úgy általában hozzáállni az élethez. Cuki, megható és hátborzongató mondatok, bogyó, hurok és gumidefekt a lazuló erkölcsű gulyáskommunizmusból.

Figyi, találtam egy kis füzetkét 1981-ből, az a címe, hogy SZEX-KRESZ, és elvileg megtanít tisztességesen dugni, érdekel?

Ha van kérdés, amire nem lehet nemet mondani, akkor ez biztosan az. Nem is mondtam nemet, amikor szó szerint ezzel keresett meg egy barátom pár hete. (Jó, diplomatikusan fogalmaztam: természetesen habzó szájjal vetettem magam a lehetőségre.) Két nappal később, egy dohos-iszamós kocsmában abszolvált tranzakció után ott is volt a kezemben a füzet, amely már a borítójával megvett kilóra. 

Aztán persze kiderült, hogy sajnos nem tanít meg „dugni”, cserébe átfogó, közvetlen és – a korabeli társadalmi-politikai kontextusban persze – tudományosan megalapozott jótanácsokból áll, amelyek nagy része arról szól, mit kell tudni a fogamzásgátlásról. Magát az aktust és a hozzá kapcsolódó morális-etikai kérdéseket csak annyiban feszegeti, amennyiben az a tudatos családtervezéshez (értsd: „kérlek szépen, húzz kotont vagy szedj tablettát ahelyett, hogy kiszállnál Kelenföldnél”) szükséges. Azért így is bőven megéri átfutni, vagy ha nincs kéznél egy példány, elolvasni az alábbiakat, hiszen tele van mai szemmel egyszerre cuki, megható és naiv gondolattal a szerelemről, a szexről és arról, hogy mit tegyünk, ha megtörtént a baj. Lássuk a legszebbeket!

Már nem divat szüzen házasodni

„A tények előtt nem hunyhatunk szemet”, figyelmeztetnek a szerzők, majd így folytatják:

A 18 év alattiak nem kis része már rendelkezik szexuális tapasztalattal, nem szüzen megy házasságba, sőt nem ritka a nem kívánt terhesség sem. Ez pedig sem szép szavakkal, sem parancsoló tiltással nem előzhető meg, kizárólag fogamzásgátlással.

Mindig szerelemből lesz a szex!

Talán ez a legcukibb. Az egész füzetben ugyanis fel sem merül, hogy két ember csak úgy, dugipajtásként használná egymást: szexről értelemszerűen ugyanis csak akkor lehet szó, ha ez a két ember már szerelmes egymásba!

Minden lány és minden fiú életében elérkezik az idő, amikor szerelmes lesz. A szerelemmel természetesen együtt jár a testi vágyak ébredezése, ezt sem szégyellni, sem titkolni nem kell. De a testi kapcsolat nagy felelősséggel jár. (…) A szerelem csak akkor sötét verem, ha nem tudjuk a következményeit. A szerelemmel járó felelősséghez hozzátartozik az is, hogy ha nincs még itt az ideje, tudjunk okosan védekezni a gyermekáldás ellen.

Ez a kép

Hogy egy felvilágosító füzetkéből így áradjon az erotika, az mai szemmel elképzelhetetlen. (Pedig az erkölcsök elvileg ugye csak lazultak 1981 óta). Csak egy példa: így néz ki a gumi óvszerről szóló fejezet első két oldala. A testtartás, a kompozíció és az amatőr hatást keltő fekete-fehér, jellegzetesen lágy és szemcsés film szerencsére messze túlmutat a korabeli stockfotóipar kliséin, úgy, hogy az egész mégsem pornográf. Kedves döntéshozók, így kell a fogamzásgátlást marketingelni!

A tablettától bizony egy kicsit elhízol majd

Mai szemmel egészen rémisztő képet fest a fogamzásgátlókról a SZEX-KRESZ, pedig a szerzők tényleg igyekeznek úgy fogalmazni, hogy pozitív színben tüntessék fel ezt a módszert. Azt például igyekeznek az elején tisztázni, hogy 

A hányinger, a hányás, a mellfeszülés, a fáradékonyság legtöbbször megfelelő gyógyszerekkel megszüntethető,

és az is elképzelhető, hogy a lányoknak a „súlyuk is gyarapodik néhány kilóval”, sebaj,

Van, akinek jól is jön, ha pár kilót felszed magára, mert addig túl sovány volt.

Esemény utáni bogyó? Ne viccelj, simán!

A hatalmas hormonlórúgással operáló Postinor tablettát úgy emlegeti a füzet, mint teljesen hétköznapi, bármikor bevethető módszert. Figyelmeztet ugyan, hogy „nem való állandó használatra”, utána azonban kifejti, hogy közösülés után egy órával be kell venni az első szemet, ha a pár úgy dönt, hogy a „közösülést megismétli”, jöhet a következő, ha pedig ezek után is egymásnak esnek, 24 óra múlva vegye be a lány a harmadikat is. Egyébként annak ajánlják, aki ritkán él nemi életet. A legsúlyosabb ez:

Aki gumival védekezik, jó, ha tart magánál Postinort is, mert gumidefekt esetén a legokosabb, ha a lány bevesz egy Postinor tablettát.

Ez az ábra

Abortuszgarancia

Ez nem vicces idézet, inkább érdekes adat: ha spirált (korabeli nevén: hurok) használt egy nő (ezt eleve csak azoknak ajánlották, akik már szültek), és így lett terhes, a klinika minden további nélkül felkínálta neki az abortuszt. Annyira nem volt megbízható ugyanis a tablettához és az óvszerhez képest, hogy az orvosok így vállaltak garanciát. (Ma már ez az egyik legbiztosabb fogamzásgátló eszköz.)

Vigyázzunk a nem síkosított gumival!

Ma már elképzelhetetlen, de akkoriban nagyon kellett figyelni, hogy előre „nedvesített”

(dobozán feucht vagy lubricated felirat olvasható)

gumit vegyen az ember. Ha nem sikerül, jöhet 

a Timidon zselé (ami a védelem fokát is növeli) vagy a nyál.

Ja, és minden alkalommal új gumit kell használni!

Az első szex úgyis rossz lesz!

A lánynak a szűzhártya miatt, a fiúnak meg azért, mert valószínűleg előbb megy el, mint szeretné. 

Éppen ezért: senki ne várjon sokat az első alkalomtól. Ha szeretik egymást és figyelmesek egymáshoz, akkor ez is kellemes emlék marad.

A média támasztotta irreális elvárások közepette úgy kell ez a mondat, mint egy falat kenyér.

Ez a grafika

Forró erotika, multikulti, Wilkommenskultur és tudományos igényű keresztmetszet egy képen. Ez a férfi bizony idejött, és elvette a nőnket, a nőnk pedig ezt szemmel láthatóan egy cseppet sem bánja. Tényleg nem akartam azzal zárni, hogy régen minden jobb volt, de azért vicces, hogy 1981-ben például ebben is progresszívebbek voltunk, mint ma.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top