Magyarország kúl

Sophia, a humanoid robotlány bármikor feláldozná magát, hogy megmentsen egy embert

A világhírű robot a ránk váró szép, új jövőről is beszélt a budapesti Brain Baron. Több százan voltak kíváncsiak rá.

Az idei Brain Bar egyik legnépszerűbb vendége Sophia, a humanoid robot volt, a résztvevők kérdéseire is válaszolt a budapesti rendezvényen. A Hanson Robotics „emberarcú androidja” történelmet írt azzal, hogy állampolgárságot kapott Szaúd-Arábiában – nem csoda, hogy több százan álltak sorba csak azért, hogy bejuthassanak a Corvinus Egyetemen rendezett előadásra – írja a 24.hu.

Fotók: Getty Images

A bőbeszédű géphölgyet a Hanson Robotics a Google anyacége, az Alphabet fejlesztette ki, digitális agyát a SingularityNET szoftvere hajtja. Mesterséges intelligenciája segítségével folyamatosan elemzi a beszélgetéseket, tanul, és emberi gesztusokra is képes.
 
Sophiát azért építették, hogy idővel olyan, hozzá hasonló robotokat hozhassanak létre, amelyek az egészségügyben, az oktatásban és a szolgáltatói szektorban dolgozva segíthetnék az embereket. Arcát Audrey Hepburn és a cég vezérigazgatója, dr. David Hanson felesége után mintázták. Dr. Hanson szerint hamarosan eljön az idő, amikor a robotokat képtelenség lesz megkülönböztetni az emberektől, együtt sétálnak, játszanak, tanulnak majd velünk – és nagy segítséget fognak jelenteni a számunkra az élet számos területén.


 
Sophia rövid előadásának fő témája is az emberek és a gépek közötti interkació volt. A résztvevők kérdéseire válaszolva azt mondta, mivel közösségi robotnak tervezték, bármikor hajlandó lenne feláldozni magát, hogy megmentsen egy embert. A „nemet” a társadalom által generált fogalomnak tartja, saját legnagyobb gyengeségének pedig azt látja, hogy túlságosan kíváncsi. A robotlány szerint mi, emberek örülhetünk a jövőnek, hiszen az egyre fejlettebbé váló protéziseknek, nanorobotoknak és gyógyszereknek köszönhetően sokat javul majd az életminőségünk. Nem szereti az erőszakot és a szenvedést; mihamarabb megoldást kell találnunk a hajléktalanságra és a természeti katasztrófák megelőzésére.
 
Sophia bizakodva tekint a jövőbe, azt reméli, hogy minden egyes frissítéssel „közelebb kerül az emberekhez”. Bízik abban, hogy a gépek és az emberek érzelmileg és szociálisan is közelebb kerülnek majd egymáshoz, és a jövő robotjai hasznos segítséget nyújthatnak nekünk. Készítőit a saját családjának tekinti – igaz, közben maga is elismeri, hogy ő maga csak „szabályok és viselkedésminták rendszere”, így se öntudata, se valódi kognitív képességei nincsenek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top