Magyarország kúl

Nagyon jó a magyar strandok vízminősége

A Fertő-tó, a Hévízi tó és a Tiszta-tó strandjai is kiváló minősítést kaptak.

A strandok vízminőségének EU-s értékelési rendszere szerint a hazai szabadvízi fürdőhelyek zöme kiváló minősítést kapott a 2014-2017 közötti időszak adatai alapján – írja az Index. A Fertő-tó, a Hévízi tófürdő és a Tisza-tó strandjainak vize például kiváló; a magyarországi tavaknak alig hat százalékánál van gond a vízminőséggel.
 
Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) összesítése alapján folyóink és tavaink vize alapvetően jó minőségű, a 229 minősített fürdővíz 94 százalékban kiváló vagy jó, 3 százalékban tűrhető minősítést kapott. Csak hét fürdőhely esett az elmúlt négy év adatai alapján a kifogásolt kategóriába: Gödön a Felső gödi szabad strand, Makón a Maros Kalandpart, Mosonmagyaróváron a Mosoni utcai szabad strand, Jándon a Tisza-parti szabad strand, Tivadaron a Tisza-parti szabad strand, Vásárosnaményban a gergelyiugornyai szabad strand és Tiszaszigeten a Turisztikai Központ szabad strand.

Fotó: MTI Fotó / Varga György

A strandszezon kezdete előtt a járási hivatalok népegészségügyi osztályai minden strandot ellenőriznek. Egy természetes fürdővizet általában egy szezon alatt négy alkalommal vizsgálnak, nyitás előtt, és a nyár folyamán havonta egyszer az üzemeltető által megbízott akkreditált laboratóriumok. A levett vízmintákban két bakteriális paraméter jelenlétét vizsgálják, amelyek szennyvíz eredetű szennyeződésre, és az ebből adódó egészségkockázatra utalhatnak. A tavakon a vízvirágzásra is figyelnek, ami a köznyelvben kék algának nevezett, allergén toxinokat termelő baktérium elszaporodását jelenti. Ennek jelei a víz kékeszöld elszíneződése, zavarosodása vagy habzása.
 
A nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés nem javasolt, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nincsenek meg. A közegészségügyi veszélyeken túl sok esetben – például a bányatavaknál – a balesetveszély miatt tiltott a fürdés.
 
A 2014-2017. közötti időszakra vonatkozó teljes lista az Országos Közegészségügyi Intézet honlapján olvasható. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top