Magyarország kúl

Hitchcock legrosszabb rémálma vált valóra Somogyban

Egyre több települést szállnak meg a varjak, az állandó károgástól mindenki kikészül.

Egyre több somogyi településen számolnak be arról, hogy sok a varjú, az utóbbi napokban például Babócsán a Fürdő utcát lepték el a madarak – írja a Sonline.hu. „Amerre nézek, varjút látni, az emberek kivannak idegileg. A házak felett százával repkednek, itt nagyon nagy a baj” – mondta a lapnak egy helyi lakos. A környéken rengeteg a fészek, volt olyan lakó, aki arra panaszkodott, hogy hajnali négyig nem tudott aludni, mert a melegben kinyitotta az ablakot, és nagyon hangosak voltak a madarak. A babócsaiak szerint nagyobb lehetőséget kéne biztosítani a varjak ritkítására.

Fotó: MTI Fotó / Balázs Attila

Az Országos Magyar Vadászkamara megyei titkára szerint ugyan a vetési varjú évek óta védett, de a dolmányos varjú szezonálisan vadászható július elsejétől február végéig. Július elseje előtt csak külön eljárási díj ellenében lehet gyéríteni, de ezzel a lehetőséggel nem sokan éltek.
 
A Magyar Madártani Egyesület kaposvári csoportjának vezetője, Molnár Marcell szerint a dolmányos varjak nagyon könnyen urbanizálódnak, kifosztják az énekesmadarak fészkeit, és előszeretettel fogyasztanak rágcsálókat is. Mivel a vetési varjú védett madár, csak az élőhelyük megszüntetésével tudják az állományt ritkítani, ezért metszették például vissza a platánfákat Siófokon. Segesden is nagy számban jelentek meg a madarak, itt viszont olyan magasak a fák, hogy nem tudták visszavágni őket.

Nem ez az első eset, hogy a varjak megkeserítik az emberek életét, nemrég például a Ferencvárosban támadtak neki a járókelőknek a fészküket védő madarak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top