Ha a menzai emlékeinken nosztalgiázunk, biztos, hogy a paradicsomleves és a tarhonyás hús mellett a meggyszósz is a dobogósok között foglal helyet. A főtt hús és a főtt krumpli puritánságát megtörő meggyszósz új megvilágításba helyezte az egyszerű főfogást, de magában is szívesen kanalaztuk egyfajta desszert gyanánt. A meggyszószos hús nemcsak a menzán, hanem hétvégén is gyakran az asztalra került mint a rendszerváltás előtti családi élet szerves résztvevője.
Így készítheted el a retró meggyszószt:
Főzz meg 4-5 marék meggyet annyi vízben, amennyi ellepi, és a vízhez adj egy csipet sót, 3-4 szem szegfűszeget és 2 csipet fahéjat. Cukrot ízlés szerint adagolj, van, aki édesebben, van, aki savanykásabban szereti, de ha az arany középút híve vagy, akkor 1-2 evőkanál kristálycukrot adj hozzá. Közben 1 kis doboz tejfölben keverj el 1,5-2 evőkanál lisztet, majd a meggy forró levéből adj hozzá 1-2 merőkanálnyit, és keverd simára. Ha a meggy megfőtt, vedd le a tűzről, és folyamatos kevergetés közben add hozzá a hígított habarást, ha túl sűrű, adj hozzá vizet, végül az egészet forrald fel, és már kész is a nosztalgikus meggymártás!