Magyarország kúl

Túl a nagyszínpadon – ezt nézd meg az idei VOLT fesztiválon a Depeche Mode előtt, után és mellett

Igen, az első (vagyis hogy a nulladik) napon mindenki elmegy Depeche Mode-ra, aztán csütörtökön Tankcsapdára és Quimbyre, meg persze a már hetekkel ezelőtt telt házat csináló Iron Maidenre – pénteken pedig talán még Limp Bizkitre is, elvégre az már a negyedik nap. Nincs is ezzel semmi baj, de a nyilvánvalót hadd ne ajánljuk már. Nézzük inkább, mi van a sztárfellépőkön túl.

Kedden elkezdődik Sopronban az idei VOLT fesztivál, és ezzel végleg beindul az idei fesztiválszezon. Ha folytatódik az elmúlt évek tendenciája, ez azt jelenti, hogy a következő napokban olyan 160 ezer karszalagos ember fordul majd meg a nyugati városban és kiváltképp a Lővér kempingben, hogy koncerteket nézzen, csapolt sört és flakonos fröccsöt lóbáljon, ismerkedjen, ingyenöleléseket osztogasson és minden mást csináljon, amit fesztiválon lehet és kell.

Na mármost, 160 ezer ember, az nagyon sok, de azért a tömeg nagy részének mozgása viszonylag pontosan megjósolható: az idő nagy részében a többség ott toporog majd a nagyszínpad előtt, ahol szokás szerint egymásnak adják a kilincset a külön cégért még véletlenül sem igénylő hazai és külföldi sztárfellépők a Depeche Mode-tól a Quimbyn és a Hurtsön át az Iron Maidenig. Így is van ez rendjén, a nagyszínpad azért nagyszínpad, hogy egy-egy komolyabb koncert után félórán át oszoljon a tömeg, aztán újra összeálljon. Viszont ha már a VOLT fesztivált szokás az új régi Szigetnek hívni, ami valamivel kisebb és békebelibb, és pont olyan nagy teret enged a magyar zenei életnek is, mint a nagytestvér a régi szép időkben, és zegzugos, és ésésés, akkor nyilván érdemes a (relatíve) kisebb helyszíneken, a mainstream legtetejétől eggyel (vagy kettővel) távolabb zenélő magyar fellépők közt és a zegzugokban is körülnézni. Íme pár tipp.

Ha magyarra vágysz

Ajánlom magam: Szekeres András (Junkies)

Mára a VOLT olyan fesztivállá vált, ami a világon bárhol megállná a helyét. A nagy szervezettség nem egyik napról a másikra alakult ki, nyilván a hosszú évek finomodásának eredménye. Én nagyon szeretek a VOLT-on játszani, mert mindig minden klappol, és azért ez egy durván nagy fesztivál, ahol menő fellépni. Nem is bízunk semmit a véletlenre, nagy stábbal jövünk, sőt még próbálunk is előtte, mert felveszik a bulit, úgyhogy elvileg egy nagyon jó formában levő, jól szóló, és látványos Junkiest csíphet majd el a nagyérdemű.

Akkor rögtön megnyugtathatunk, hogy nem leszel egyedül, a legtöbben eleve a magyarokért mennek a VOLT fesztiválra. Elég sokukkal találkozhatsz már rögtön a nulladik napon Vad Fruttikon (OTP Bank–Petőfi Rádió színpad, kedd, 23.00) – a szintetizátortól meg a melankóliától sem tartó zenekar önmagában is kiváló látni- és hallanivaló, de a magyar fesztiválon először játszó Depeche Mode után is jól esik majd. Kerüljön aztán a fesztiválos uzsonnacsomagba valami gitárosabb dolog is, erre melegen ajánljuk az ez ügyben surranópályán már több mint húsz éve taroló Junkies rock and rollját (OTP–Petőfi színpad, csütörtök, 18.30) és/vagy a Supernem tudományos-fantasztikus popját (LG Thinq színpad, csütörtök, 01.30), illetve jusson némi rap/hiphop is – Ganxstáék például itt is karcolnak majd, de aggodalomra semmi ok, harapni nem fognak, ha pedig a magvas gondolatok hoznak lázba, ott az Akkezdetphiai (OTP–Petőfi színpad, csütörtök 17.00, ill. szombat 17.00).

Kispál és a Borz már (megint) nincs, valamire való magyar fesztivál viszont nem létezhet kollektív Kispál-üvöltözés nélkül – a közönség ezt persze általában megoldja rásegítés nélkül is, de itt most a rend kedvéért alákísér a dolognak a Tökéletes Helyettesek nevű tribute zenekar (LG Thinq színpad, szerda, 16.00). Amennyiben inkább eredetiben hallgatnád a kilencvenes évek alternatív slágereit, lesz Pál Utcai Fiúk (Sopron Színpad, kedd, 23.30), de mehetünk ugyanezen a vonalon egy évtizeddel korábbra is az Európa Kiadóval és a Müller Péter Sziámi Andfriendsszel (Sopron Színpad, szerda, 19.45, ill. péntek 19.45), ha pedig valami aktuálisra vágysz, Fran Palermóra rázod (LG Thinq színpad, csütörtök, 21.00). Mondhatnánk, hogy milyen zenét játszanak, de egyszerűbb nem belebonyolódni a szakzsargon olyan gyöngyszemeibe, mint a jungle rock, a mediterrán hatású indie és a barokk pop, úgyhogy inkább mutatjuk:

PS: Nehogy már úgy menj haza a VOLT fesztivál végén, hogy nem hallottál egy jó magyar énekesnőt – nézz el Odett koncertjére is (Posta Terasz, szerda, 19.30). Ha elég jó a hangulat, a főszereplő jó szokása szerint alighanem be is ugrik majd a közönségbe, az est fényét emelendő.

Ha szégyentelen nosztalgiában utazol

Egy szót mondunk: Total Dance @ VOLT! Szombaton éjféltől a VOLT fesztivál OTP–Petőfi színpadánál elszabadul a kilencvenes évek diszkópokla, az Eiffel 65 a Mr. Presidentnek, az UFO a Splashnek, a Happy Gang DJ Andrénak adja a kilincset, szigorúan üresjáratmentesen, csak azokkal a számokkal. Attól még, hogy a Viva tévé lehúzza a rolót, 1996 és a Coco Jambo örök, a Blue (Da Ba Dee)-hez képest pedig még az is smafu. 

Titkos üzenet: Aki nem bír szombatig várni, ne aggódjon, a nosztalgiatrip már két nappal korábban elkezdődik a TNT vezetésével (Sopron színpad, csütörtök, 21.30).

Ha fesztiválokon is szeretsz ésszel élni

Ajánlom magam: Dr. Almási Kitti

Már nem először veszek részt előadóként a VOLT fesztiválon, és örömmel teszem. Első alkalommal tartottam tőle, hogy egy fesztiválozó tömegből lesznek-e elegen, akik nyitottak egy pszichológiai témájú beszélgetésre, de kellemesen csalódtam. Igazán nyitott, kedves, jó értékrendű emberekkel találkoztam, akik a fesztiválokról bennem kialakult képet is megváltoztatták. Idén a Tinder-szerelmekről fogok mesélni: a tapasztalataimról azt illetően, hogy milyen az online lét, hogyan köttetnek ott a kapcsolatok, és mik a leggyakrabban előforduló nehézségek, amelyeket különböző kognitív technikákkal egész jól lehet kezelni.

Azt hiszed, ha a magas(abb) kultúra és a komolyabb kikapcsolódás (is) érdekel, jobb, ha otthon maradsz, és a négy fal között elégíted ki a kíváncsiságodat? Ezt felejtsd el, de rögtön, és húzás a VOLT-ra, mert neked is akad egy csomó program. A Diákhitel Kávézóban például egész héten kvízek, előadások, beszélgetések zajlanak, olyan meghívott vendégekkel, mint Feldmár András (szerda, 16.00), D. Tóth Kriszta és Vecsei H. Miklós (csütörtök, 17.30), Zacher Gábor (péntek, 16.00) vagy Almási Kitti (szombat, 16.00), a Magenta 1 színpadon délutánonként pedig egy-két zenekart is el lehet csípni hasonló csevejek közben a Wellhellótól a Margaret Islandig.

A hazai fesztiválok kedves sajátosságai közé tartozik a mozi is, az elmúlt években pedig a magyar film elég nagyot ment, úgyhogy van mire beülni a VOLT Kertmoziba is – legalább a Testről és lélekről (szerda éjfél) vagy a Tiszta szívvel (szombat éjfél) nyugodtan lecsúszhat. Ha pedig zenében is valami kifinomultra vágysz, a Barabás Lőrinc Quartet nu jazzével mehetsz biztosra (Sopron színpad, csütörtök, 16.15).

PS: Ha valami tradicionálist is hallgatnál, a Parno Graszt a legjobb választás (Sopron színpad, csütörtök, 23.30). A paszabi zene- és tánckar több mint harminc éve játssza és kutatja a hagyományos cigányzenét, minőség, odaadás és hitelesség tekintetében se nagyon lehet versenyezni velük.

Ha ínyenc vagy

Ajánlom magam: Köllő Babett

Amikor felkérést kaptam a VOLT fesztiválra, igazából meg voltam győződve arról, hogy ott csak koncertek vannak. Elképzeltem magam, ahogy egy hatalmas színpadon üldögélek a beszélgetőtársaimmal, és három ember lézeng körülöttünk, akik persze előző estéről maradtak ott… Na de az előbb megnyugtatott az én kedves Putz Attila barátom, akivel beszélgetni fogok, hogy a helyszín nem egy színpad, hanem egy családias sátor lesz. Most már egyre kíváncsibb vagyok, várom!

A végére jöjjön néhány bonbon a különlegességekre vágyóknak:

  • A Sopron színpadon kora délutánonként borkóstolással egybekötött pódiumbeszélgetéseket rendeznek, pénteken 13.00-tól Köllő Babett színésznő és luxusfeleség iszogat Molnár Tiborral, szombaton ugyanekkor Nagy Alekosz Kocsis Miklóssal.
  • A nulladik napon minden visegrádi országból is érkezik egy-egy zenekar, leginkább csomagban tudjuk ajánlani őket, de a szlovák Walter Schnitzelssont a neve miatt külön is (OTP–Petőfi színpad, kedd, 17.30).
  • Ha már itt tartunk, a „Már csak a neve miatt is nézd meg” kategória magyar győztese: Meg egy cukorka (Posta Terasz, szombat, 16.30).
  • Ki?Mit?Tud? címmel Ki mit tud? is forrósítja a levegőt az idei VOLT-on. Az előválogatások szerdától péntekig 13.00-tól 14.00 óráig tartanak a Magenta 1 színpadon, a pénteki döntőbe a tíz legjobb produkció jut be. A háttérzenét és a mikrofont a fesztivál adja, ezenkívül hozott anyagból kell dolgozni.

PS: A spanyol Sidral Brass Band mindennap kétszer, 17.00 és 20.00 órakor vonulva zenél és ugráltat, valahogy így: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top