Magyarország kúl

Emlékszel a Metro együttesre, Zorán beatzenekarára?

A Metro a 60-as évek egyik legjelentősebb magyar beategyüttese volt, és nemcsak itthon, hanem külföldön is jelentős rajongótábort szerzett magának.

A Metro elődje, a Zenith együttes 1960-ban alakult Sztevanovity Zorán vezetésével, és a Nyugati pályaudvar Hangulat nevű bárjában léptek fel, ami hétvégente ifjúsági klubnak adott helyet. A külföldi rádióadásokban hallott Shadows, Roy Orbison, Duane Eddy zeneszámait játszották, és a fiatalokat egyből meghódította a Magyarországon még ritkaságszámba menő beatzene. A Zenith a következő évben leszerződött a Metro Klubbal, amiről az együttes később a nevét is kapta.

A legkedveltebb beatzenekar

A zenekar indult a Ki mit tud?-on is, ahol George Gershwin Summertime című dalának magyar változatával 1962-ben megnyerte a versenyt, és főnyereményként elutazhatott a Szovjetunióba, ahol több helyi televízióban is felléphetett.

 A Metro az 1966-os Táncdalfesztiválon is hatalmas sikert aratott a Mi fáj? című számával, és ebben az évben jelent meg első magyar nyelvű kislemezük, az Édes évek is, Dusán pedig az együttes állandó szövegírójává vált. 1969-ben adták ki első albumukat, a Metrót, amin olyan klasszikusokat hallhatunk, mint a Citromízű banán vagy az Ülök egy rózsaszínű kádban című szerzemények.

Külföldi és itthoni sikerek

A Metro évekig vezette a slágerlistákat, és híres énekesnőink, Kovács Kati, Koncz Zsuzsa, valamint Zalatnay Sarolta is csatlakozott hozzájuk egy-egy fellépés erejéig.

A ma már retrónak számító zenekar jóformán mindent elért, amit akkoriban egy beatzenekar elérhetett, a külföldi koncertektől kezdve a hazai toplisták dobogós helyéig, amit évekre kibéreltek maguknak, a nagy volumenű koncertekig. Végül a gyakori tagváltás elhozta a Metro halálát, és 1972-ben feloszlott. Neked melyik a kedvenc Metro-számod?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top