Magyarország kúl

A Kékszalagon debütál a magyar fejlesztésű trimarán hajó

A balatonaligai kikötőben várja az egyedi trimarán hajó, hogy bemutatkozhasson az idei Kékszalag vitorlásversenyen. A magyar fejlesztésű vitorlás a győzelemre is esélyes.

Kékszalag vitorlásverseny (MTI-fotó: Szántó Áron)

Csak Magyarországon létezik, és egyetlen van belőle. A neve: Hungexpo – Hungarian Silence – írja a Compassmagazin.hu. A legmodernebb technológiák és anyagok felhasználásával készült a hazai különlegesség. A hajó a Kékszalag abszolút győzelemért szállhat vízre.

A vitorlás tervezésének vezetője Fekete László volt, aki a könnyűszerkezetes repülőgépgyártás és a karbon technológiák szakértője. A kialakítás fő szempontja mindvégig az volt, hogy a hajó a balatoni versenyeken, a jellemzően rapszodikus szélviszonyok között is a legjobb teljesítményt nyújtsa.

A trimarán kivitelt az indokolta, hogy ez a legbiztonságosabb többtestű hajóforma. Végül áramlástechnikai szempontból minden körülményhez igazodó hajótestet sikerült kifejleszteni. Ennek köszönhetően a hajó gyenge szélben és viharos körülmények között is maximális teljesítményt képes nyújtani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top