Magyarország kúl

Az utolsó magyar hintókészítő királyoknak dolgozik

A békés megyei Füzesgyarmaton található a világ egyik leghíresebb hintőkészítő céhe. A mestert díjhajtók és nemesek egyaránt ismerik.

Galambos Sándor az utolsó hintókészítő Magyarországon. Szekerei olyannyira egyedülállóak a világon, hogy a kenyai királyi család is tőle rendel – írja a Borsonline.hu. Ő vezeti a világ egyik leghíresebb szekér- és hintókészítő céhét Füzesgyarmaton. Még gyerekként tanulta ki a mesterséget.

Nyolcan dolgoznak az üzemben, mindent maguk készítenek, kézzel, minőségi alapanyagokból. A bognár, a kovács, az esztergályos, a kárpitos és a festő is külön-külön végzi a munkáját. 

A Galambos-hintókból már félezer elkelt világszerte. Egy hintó elkészítése nagyjából másfél hónapot vesz igénybe, az áruk másfél millió forinttól körülbelül nyolcmillióig változik. A mester arra a hintóra a legbüszkébb, amelyet Kenyából a nairobi királyi család rendelt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top