Magyarország kúl

Bocs, fiúk, de az a helyzet, hogy a lányok sokkal durvábban szurkolnak, mint ti

Fintorgás, ordítás, lerágott körmök, zen, ugrálás vagy éppen hűvös elegancia. A döntőn drukkoló nők magasról tesznek a férfias szurkolás íratlan szabályaira, és ez nagyon jól van így. Csodás képek a Szabadság térről.

Sok közöm nincs a focihoz, nagyon-nagyon kevés meccset láttam még részleteiben is. Azt pedig egy kezemen meg tudom számolni, hányat láttam teljes egészében, az elejétől a végéig, és – hogy egy nagyszerű hetilapszerkesztő-szépírót idézzek – még marad is ujjam. 

Szurkoló férfiakat viszont rengeteget láttam.

Például azért is, mert a szurkolók arcát nézni izgalmasabb, mint a meccset – ez alól talán csak a 2016-os Eb volt kivétel –, meg azért is, mert ez a munkám. Szóval nagyjából ismerem a férfias szurkolói kultúra szabályait, jellegzetes rítusait, gesztusait és a spontánnak ható, valójában azonban mélyen és közösségileg szabályozott reakcióit. Szurkolás közben a férfiak – mert Magyarországon a közhiedelem szerint szurkolni igenis a férfi tud, és ezt nem most találtam ki, elég végignézni bármely NB I-es közönségén és gyorsfelmérést készíteni az ivararányról – törzsekbe tömörülnek, a törzseken belül kasztokba (a csendes elemzőktől az ordítva buzizó-cigányozó katonákig), sok-sok ciki és illetlen dolgot tesznek, többsége tud is róla, de ilyenkor szabad, „hagyjál, most meccs van”. A gólörömök és az ellenféltől beszopott gólok okozta káromkodásrohamok közt: koncentrált messze nézés, feszült szotyizás, visszafogott bólogatás, lemondó fejcsóválás. Férfiasan.

Vasárnap délután volt a 2018-as focivébé döntője, nyertek a franciák, kikaptak (illetve dehogyis, hiszen másodikok lettek) a horvátok, ennek örömére pedig több ezren gyűltek össze a legnagyobb budapesti kivetítő alatt a Szabadság téren. A szurkolók összetétele – nemzetiségileg, etnikailag és szociokulturálisan – az európai normáknak megfelelően teljesen összetett volt. Ugyanezen európai normáknak hála csak kollektív boldogság volt, szomorkodás, csalódottság, összeszólalkozás, feszültség semmi.

A tömeg nagyjából harmada lány volt, az alábbi húsz kép előttük tiszteleg. Nem a szokásos szexista indíttatásból – a Facebook-falakat elárasztó „íme a vb legszebb keblei és popsijai”-féle kontentre gondolok, az egész önmagában is ciki, de a mára kizárólag modoros férfimagazin-szerkesztők fejében létező popsiért és kebelért külön bírságot szabnék ki –, hanem azért mert

a lányok magasról tettek a férfias szurkolói kultúra szabályaira,

grimaszolnak, hadonásznak, ugrálnak, táncolnak, vagy éppen hűvös eleganciával viselik a gólokat, amikor csak nekik tetszik. (Ez a megkülönböztetés a maga módján persze egy kicsit szintén szexista, de tényleg feltűnő volt, mennyire szabadabbak.) Jöjjön is a húsz bizonyíték.

A hedonista

Aki lélekben ott van

A lányok, amikor épp nem kínálják a bácsit

Aki nem bírja

A rózsa

A minta

Az emocionálisan szupportív pléd

A reneszánsz festmény

A Facebook live

Az eksztatikus

A cuki

A <3 

Aki előre érzi a gólt

A francia

A multikulti

A hős

Az izgulós

A csalódott

A zen

Aki az ezüstnek is nagyon örül

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.