Magyarország kúl

Ilyen se volt még: már augusztusban elkezdődhet a szüret Tokajban

Emberemlékezet óta nem volt ilyen korai szüret. Ha az időjárás kedvezően alakul, kiváló minőségű lehet az idei termés.

A megszokottnál jóval korábban, már augusztusban megkezdődhet a hagyományos szőlőfajták szüretelése Tokaj-Hegyalján – mondta a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke az MTI-nek.
 
Molnár Péter szerint a szőlő a megszokottnál két-három héttel előrébb jár az érésben. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a tavasz alig néhány hétig tartott az idén, így a tőkék már májusban virágoztak, ami ritka.

Fotó: MTI Fotó / Balázs Attila

A korai érési állapot miatt valószínűleg már augusztusban elkezdődhet a sárgamuskotály szürete, amire még nem volt példa. Ha az időjárás továbbra is kegyes lesz a bortermelőkhöz, átlagos vagy azt egy kicsit meghaladó, illetve kiváló minőségű lehet az idei termés. Ebben az esztendőben eddig nem érte számottevő jégkár az ültetvényeket, és növényvédelmi szempontból sem volt nehéz az elmúlt néhány hónap.
 
A hegyközségi elnök úgy véli, hogy – bár az aszú érése még nagyon távoli – nagyon magas mustfokról is indulhat ősszel az aszúsodási folyamat, ami kiváló évjáratot hozhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top