Magyarország kúl

Indul az egyetemisták rohama, nagyon megdrágultak az albérletek Budapesten

A fővárosban közel százezer forintot kell fizetni a legolcsóbb lakásokért, a belső kerületekben még durvább a helyzet.

Csaknem százezer forinttól indul egy egyszobás lakás bérleti díja a fővárosban – írja az Otthon Centrum elemzését idézve a HVG.hu. Az egyetemistákat és szüleiket komoly kihívás elé állítja, hogy Budapest egyes kerületeiben az elmúlt tíz évben megduplázódtak az árak: míg 2009-ben a VI. kerületben még átlagosan 1798 forintot kértek egy négyzetméterért, addig 2018 első félévében már 3139 forintot.
 
„A kereslet a diákok részéről az egyetemi és főiskolai campusok környékére irányul. Budapesten a BME, a Corvinus, az ELTE, a SOTE létesítményeinek elhelyezkedése miatt a belvároshoz közeli, jó tömegközlekedéssel rendelkező városrészek a kedveltek, különösen a VII., VIII., IX. kerület, illetve a XI. kerület” – nyilatkozta a lapnak Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum vezető elemzője.

Fotó: MTI Fotó / Mohai Balázs

A cég adatai szerint a külvárosban téglaépítésű házban egyszobást lakást jellemzően 96 727, a másfél-két szobást 120 ezer, két és fél-háromszobást pedig 144 ezer forintért lehet bérelni. Budán 106 490 forint, a belvárosban pedig már meghaladja a 116 ezer forintot az egyszobások tarifája.
 
Vidéken valamivel jobb a helyzet: az egyetemi városokban az egyszobás lakásokat már 73 ezer forintért ki lehet venni. Itt is vannak természetesen különbségek, a campusokhoz közeli, jó közlekedéssel rendelkező ingatlanok a legkeresettebbek, a felkapottabb környékeken az árak is magasabbak.
 
Egyre népszerűbb az, hogy egy lakást többen bérelnek ki, és osztoznak a díján. Az Otthon Centrum adatai szerint a közös bérlésre alkalmas 2-3 szobás lakások átlagos bérleti díja a fővárosban havi 144 ezer és 253 ezer forint között mozog, míg a vidéki nagyvárosokban átlagosan 112 ezer forint havonta. Aki csak szobát szeretne bérelni, a vidéki nagyvárosokban átlagosan havonta 40 ezer, Budapesten 52 ezer forintot kell fizetnie.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top