Magyarország kúl

Kacagva málnázhatunk a Pilisben

Napi két kiló málnát és szedret szedhetünk ingyen. Csak a turnézó mackók oda ne érjenek előbb.

A Pilisi Parkerdő magasan fekvő területein rekordmennyiségű erdei gyümölcs termett az idén. A természetjárók június–július fordulóján rengeteg málnát szedhetnek a Dobogókő környéki erdőkben, és a parkerdő munkatársai szerint augusztusban kivételesen jó szedertermés várható – tudósít a Sokszínű Vidék. A Pilisbe indulóknak érdemes kosárral elindulniuk, hiszen az idén akár két kiló gyümölcsöt is szedhetnek maguknak ingyen.

Fotó: MTI Fotó / Varga György

Paradox módon nemcsak az időjárás, hanem a 2014-es jégkár is hozzájárulhatott ahhoz, hogy ilyen töménytelen mennyiségű bogyós gyümölcs termett a Budapest környéki kirándulóhelyeken. A pusztító jégverés miatt ugyanis nagyon megritkult az erdei fák koronája, ami miatt az alattuk növő lágyszárú- és cserjefajok a megszokottnál jóval több napfényhez, nedvességhez és tápanyaghoz jutottak.
 
A málna és a szeder egyaránt őshonos a Pilisben. A túrázók a gombákhoz és a gyógynövényekhez hasonlóan kizárólag személyes fogyasztásra szedhetik őket; aki a piacon szeretné eladni az összegyűjtött erdei terméseket, annak előzőleg engedélyt kell kérnie a helyi erdésztől.
 
Leonardo DiCaprio tanácsa: ugyan a Pilisben mostanában nem láttak medvét, de azért legyünk óvatosak a málnázással.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top