Magyarország kúl

Hőség és tömeg van, szállás már nincs a Balatonnál

Nehezen találni szállást a balatoni településeken, ha mégis van, az méregdrága. Ezért a bevállalós turisták alszanak kocsiban vagy sátoroznak parkolóban, a kocsijuk mellett.

Napozók a balatonfenyvesi szabadstrandon (MTI-fotó: Varga György)

A hétvégén rekordot döntött a balatoni strandok látogatottsága – írja az MTI. Idén akár kétjegyű is lehet a vendégforgalom növekedése a Balatonnál – mondta Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ) elnöke.

Nagyon nehéz most szállást találni a Balatonnál. Akadnak, akik kocsikban alszanak, vagy sátrat vernek fel a kocsijuk mellé. Rendkívül felértékelődtek és keresettek lettek a magánszálláshelyek, így a tótól távolabbi települések is jobban részesülhetnek a turizmusból.

A szakember túlzónak nevezte a nyár eleji, munkaerőhiány miatti aggodalmakat, hiszen a vendéglátóhelyek egyre magasabb színvonalon, felkészülten teljesítenek. A forgalomnövekedés nemcsak a hőségnek, hanem annak is köszönhető, hogy sok az izgalmas, színes program, a Balaton vízminősége pedig hibátlan, annak ellenére, hogy százezrek fürdőznek benne – jelezte a BTSZ elnöke. Elmondása szerint a szálláshelyek bővülésére 2020-tól lehet számítani, így a következő időszak sürgető feladata lesz a régió közlekedési, parkolási gondjainak megoldása.

Könyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke arról tájékoztatott, hogy a tavaly augusztusi foglalásokkal összehasonlítva az idén 5-10 százalékkal nőtt országszerte a medencével rendelkező vagy strandközeli szállodák kapacitásának kihasználtsága, ami plusz vendégéjszakákat és bevételt jelent. A hévízi szállodánál például közel 15 százalékkal emelkedett a foglaltság az utolsó pillanatokban érkezett vendégek jóvoltából.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top