Magyarország kúl

26 nap a jég hátán: ma indul a magyar Grönland-expedíció

Az óceánátevezéséről és óceánátvitorlázásáról ismert Rakonczay Gábor most újabb kihívás, újabb expedíció előtt áll; természetesen ezúttal sem választott könnyű feladatot magának.

Rakonczay Gábor Új-Zélandon készült

26 nap, 650 kilométer – síléceken, a grönlandi jégmezőkön. Mindezt úgy, hogy közben csak magára számíthat és azokra az eszközökre, amiket maga mögött húz egy szánon.

Új-Zélandon készült fel a nagy kalandra, amely már önmagában is elképesztő tapasztalás, de még mindig csak egy lépés a következő kihívás felé. Gábor már hazatért Új-Zélandról, csütörtökön útra kel Grönlandra, néhány nap alatt hatodmagával felkészül a nagy útra, ahol hóban, fagyban, szélben – egy negyven kilós szánt húzva maga után kell túlélni.

Az expedíciókon az ember nagyon sok időt tölt egyedül, ráadásul a komfortzónáján kívül, sokszor külső impulzusok nélkül. S hogy mi történik ilyenkor? Az ember elkezdi saját magát és a természetet középpontba helyezni.

Érdekesség, hogy a grönlandi jégmezőn először 1888-ban a norvég Fridtjof Nansen kelt át síléceken, éppen 130 évvel ezelőtt. Szép jubileum ez, amely előtt Rakonczay Gábor méltóképpen tiszteleghet az expedíció végén.

Negyven kilós felszerelését húzza majd maga után

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top