Magyarország kúl

Jó hír: Elvis és Bud Spencer után Nelson Mandela is kap egy parkot Budapesten

A Nobel-békedíjas dél-afrikai jogvédőről a XI. kerületben neveznek el egy eddig névtelen közterületet.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén tizenhárom, eddig névtelen közterület elnevezéséről döntött, ennek eredményeként a XI. kerületben a Nobel-békedíjas dél-afrikai emberi jogi harcos, későbbi államfő, Nelson Mandela nevét veheti fel egy park – tudósít az MTI.

A testület egyhangúlag elfogadta a javaslatot, de Hoffman Tamásnak, a kerület fideszes polgármesterének kérésére a Bikás park közelében lévő terület csak a helyi képviselő-testület megerősítő döntése után veheti fel a 2013-ban elhunyt dél-afrikai politikus nevét.

Fotó: MTI/EPA/Ralf Hirschberger

A XI. kerület korábban már hozzájárult ahhoz, hogy a városrész új közterületei a Garancsi István nagyvállalkozó cége által javasolt neveket viseljék – teszi hozzá az Index. Így kerülhet fel a térképre a Garda, az Öböl, az Ezüsthárs, a Jegenyenyár, a Napkelte utca és a Buda-part tér is. Ugyanitt az Infopark és a Magyar Tudósok körútja közelsége miatt egy új körutat a golyóstoll feltalálójáról, Bíró László Józsefről neveznek el.

A III. kerületben a helyi képviselő-testület kezdeményezésére, egy három éve kezdett gyakorlatot folytatva fűszernövényekről neveznek el utcákat, így jöhet létre a Turbolya és Vízimenta utca, valamint a Kardamom köz. Ugyanebben a kerületben a lengyel katolicizmus egyik legnagyobb XX. századi alakjának nevét veheti fel egy közterület, melyet Stefan Wyszynski utcának fognak ezentúl hívni, míg egy eddig szintén névtelen teret Krúdy Gyula hajósáról, Szindbádról neveznek el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top