Magyarország kúl

Nem tudnak spórolni a magyarok

Hiába nőnek a fizetések, nem tudunk számottevően többet félretenni, mint a válság előtt.

Ahogy nőnek a fizetések, úgy tudnának egyre többet spórolni a magyarok, de a megnövekedett jövedelemből csak egy kicsivel többet tesznek félre, mint korábban – áll az Eurostat felmérésében. A kutatás szerint a háztartások bevételeinek csupán 9,6 százaléka ment a megtakarítások közé, és 2009 óta alig változott ez a szám.

Fotó: MTI Fotó / Balogh Zoltán

Az ezredforduló óta a legrosszabbul a válság idején álltunk: 2008-ban átlagosan a bevételeink 6,9 százalékát tettük félre. A legtöbbet 2006-ban spóroltak az emberek, akkor a jövedelem 11,2 százaléka ment a megtakarítások közé. A megspórolt összeg így is nő, hiszen ahogy az átlagkereset növekszik, a mostani fizetés 9-10 százaléka többet ér, mint a 2010-esé. Az EU egészében az arány 2000 óta 10 és 13 százalék között van, most épp 10,8 százalékos.

A magyarok eladósodottsága ennek ellenére látványosan csökken. A legfrissebb, 2015-ös adatok szerint a háztartások jövedelmének 39 százalékát tette ki az összes adósság, míg 2010-ben ugyanez a szám még 68 százalék volt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top